ministarka vrbas

Ministarka Marić posetila srebrne košarkašice u Vrbasu

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić posetila je Gimnaziju „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu i čestitala mladim košarkašicama, učenicama ove škole na srebrnoj medalji koju su osvojile na nedavno završenom Svetskom školskom prvenstvu u košarci na Kipru. Ovom prilikom, ministarka je odžala javni čas tolerancije i fer-pleja u okviru velike akcije Ministarstva „Fer-plej je pobeda“ koja je zvanično počela 1. februara ove godine.
Naime, na inicijativu Ministarstva omladine i sporta 2013. proglašena je godinom tolerancije i ferpleja u sportu.
“Fer plej karavan” obilazi sve veće gradove u Srbiji, a naši najbolji sportisti i sportske legende kroz držanje javnih časova prenose deci ideju ferpleja, tolerancije i poštovanja protivnika. Ovoga puta, podršku ministarki Marić pružile su proslavljena košarkašica, sada predsednik Saveza za školski sport Beograda Eleonora Vild, selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije i šef stručnog štaba ženskog Košarkaškog kluba Partizan Marina Maljković i predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković.
-Ostvarile ste veliki uspeh i predstavljale svoju zemlju na najbolji mogući način. Poželela sam vam da steknete nova iskustva i prijateljstva, a vi ste uradile više od očekivanog osvojivši srebrnu medalju – rekla je ministarka.
Ona je istakla da uspeh ovih devojčica najbolje pokazuje da srpsku košarku očekuje svetla budućnost i da je uverena da će većina njih u budućnosti činiti okosnicu srpske reprezentativne košarke.
-Ministarstvo omladine i sporta pokrenulo je akcije ‘Fer-plej je pobeda’ i ‘Sport u škole’, koji su dugoročni i imaju značajnu ulogu u promociji ideje tolerancije i fer-pleja, kao i povratka besplatnog sporta u škole – rekla je Marićeva.
Proslavljeni odbojkaši predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković istakao je da su devojčice predstavile svoju školu i državu na najbolji način i pokazale borbenost i lepo ponašanje.
-Neka vam ova medalja bude motiv da u budućnosti radite još bolje i više – poručio je Tanasković.
On se zahvalio Ministarstvu omladine i sporta na podršci i pozitivnoj energiji koja je, kako je istakao, prenesena i na teren i doprinela dobrom rezultatu i velikom uspehu budućih velikih imena srpske košarke. Povodom obeležavanja godine tolerancije i ferpleja u sportu u Srbiji ministarka je direktoru škole Svetozaru Vujačiću uručila povelju „Ferplej je pobeda? za prihvatanje, podršku i primenu principa ferpleja.
-Na pravom ste putu. Vaša medalja vratila me u vreme kada sam učestvovala na velikim takmičenjima. Želim vam puno uspeha, a pre svega da budete dobri ljudi i sportisti i poštujete fer-plej i svoje protivnice- rekla je Vild.
Marina Miljković je istakla da su devojke zahvaljujući velikom radu i trudu pokazale talenat i prave vrednosti i dodala da su na dobrom putu da postižu još bolje rezultate i nižu još veće uspehe. 
Ona je ocenila da je ženska košarka poslednjih nekoliko godina neopravdano bila u drugom planu, ali da su u poslednje vreme ostvareni veliki rezultati, kao i da je uspeh ekipe iz Vrbasa jedan od najboljih primera. Delegacija Ministarstva u kojoj su bili i državni sekretar za sport Predrag Peruničić i specijalni savetnik ministra za školski sport Igor Marinković prisustvovali su i Internacionalnoj naučnoj konferenciji „Vežbanje i kvalitet života“ na Fakultetu za sport i fizičku kulturu u Novom Sadu. 

Povezana vest:  Tajger Vuds i Kobi Brajant najpopularniji sportisti u SAD