ice hockeyHOKEJ NA LEDU
Počelo SP u Zagrebu: Podvig ‘orlova’ u prvom kolu

Seniorska reprezentacija Srbije u hokeju savladala je selekciju Španije rezultatom 4:3 (1:1,1:1,2:1), u meču prvog kola Svetskog prvenstva divizije II, grupe A, koje je u nedelju počelo u Zagrebu.
Hokejaši Srbije napravili su malo iznenađenje u ledenoj dvorani Doma sportova u Zagrebu i pobedili selekciju ‘crvene furije’, koja je uz domaću selekciju važila za jednog od favorita uoči starta šampionata. Naši hokejaši su sjajnom igrom i golovima u drugoj i trećoj trećini šokirali favorizovane Špance i tako stigli do prvih bodova na startu turnira.
Golove za selekciju Srbije postigli su Marko Sretović, Marko Brkušanin, Nemanja Janković i Aleksa Despotović. U selekciji Španije dva pogotka postigao je Oriol Boronat, a jedan Havier Garsia-Arias (iz penala).
Naša selekcija odigrala je izuzetno loše prvu trećinu u kojoj su hokejaši Španije većim delom dominirali (odnos udaraca 5-14). Ipak, vođstvo ‘furije’ iz petnaestog minuta Sretović je uspeo da neutrališe u samoj završnici, nakon prvog isključenja Španaca i asistencije Brkušanina.
U nastavku potpuno druga slika na ledu. Naši hokejaši preuzimaju inicijativu protiv favorizovanog protivnika, koriste nervozu Španaca i u 37. minutu stižu do vođstva. U još jednoj ‘pauer plej’ situaciji akciju Jankovića i Milovanovića kruniše Brkušanin. Međutim, već u narednom minutu Ilić pravi prekršaj za penal, a Garsia-Arijas je siguran za egal i na drugom odmoru (2:2).
I na startu trećeg perioda bolja igra naše selekcije. Vrlo raspoloženi ‘orlovi’ postižu dva pogotka u periodu od 47. do 50. minuta u egal situaciji, a strelci su bili Janković i Despotović za vrednih 4:2. Sjajno veče naših hokejaša nije poremetio ni drugi pogodak na meču Boronata, pa je do kraja sačuvano vođstvo i velika pobeda nad favorizovanim protivnikom.
Drugi meč na Svetskom prvenstvu naša reprezentacija igra u ponedeljak, 15. aprila od 16.30 časova kada će protivnik biti selekcija Belgije, uz direktan prenos na televiziji „Sportklub“, na kanalu „SK Prime“.
Belgija je na otvaranju Svetskog prvenstva bez većih problema savladala Island rezultatom 4:1, dok se domaća selekcija Hrvatske, uprkos dominantnoj igri, tokom celog meča mučila protiv Australije, osiguravši trijumf tek u samoj završnici za konačnih 3:1.
U prvom meču drugog kola u ponedeljak od 13 časova sastaju se Australija i Island, dok se u derbi meču šampionata sastaju Španija i Hrvatska (20.15h).
Najbolje plasirana selekcija na turniru obezbediće plasman u viši rang takmičenja (divizija I, grupa B), dok se najslabiji tim seli u grupu B divizije II.
Rezultati prvog kola Svetskog prvenstva u Zagrebu:
Belgija – Island 4:1 (2:0,1:1,1:0)
Hrvatska – Australija 3:1 (1:1,1:0,1:0)
Španija – SRBIJA 3:4 (1:1,1:1,1:2)
Raspored mečeva drugog kola SP u Zagrebu:
Ponedeljak, 15. april
Australija – Island (13h)
SRBIJA– Belgija (16.30h, SK Prime)
Španija – Hrvatska (20.15h, Sportklub+)

Povezana vest:  Zorana Arunović na dve svetske liste na drugom mestu