ice hockeyHOKEJ NA LEDU
SP u Zagrebu, IV kolo: Častan poraz od domaćina

Seniorska reprezentacija Srbije u hokeju poražena je od selekcije Hrvatske rezultatom 6:4 (2:0,3:3,1:1), u meču četvrtog kola Svetskog prvenstva divizije II, grupe A, koje se od 14-20. aprila održava u Zagrebu.
Srpski ‘oklopnici’ su i pored odlične partije i vrlo hrabre igre protiv objektivno kvalitetnijeg rivala zabeležili drugi poraz na šampionatu, pa će se u poslednjem kolu u direktnom duelu sa Islandom boriti za bronzanu medalju.
Dva gola za našu reprezentaciju postigao je kapiten Marko Sretović, dok su se u strelce još upisali Nenad Raković i Dimitrije Filipović. Dva gola za selekciju Hrvatske postigao je Džoel Prpić, a po jedan Borna Rendulić, Keni Mekoli, Džon Hećimović i Tadija Mirić.
Hrvatska je od starta meča potvrdila kvalitet, relativno lako stvarajući šanse pred golom Lukovića. Naša selekcija se vrlo dobro branila sve do prvih isključenja koje su hrvatski hokejaši surovo kažnjavali, uz veliku pomoć srpskih bekova. Sredinom prvog dela rođeni Kanađanin Džoel Prpić iskoristio je situaciju „pet na tri“ i kaznio grešku odbrane „orlova“ za vođstvo od 1:0.
Tek od tog momenta naši reprezentativci su zapretili organizujući nekoliko solidnih kontranapada. Ipak, u prvoj „pauer plej“ situaciji naš tim pravi novu grešku, Rendulić se prikrao iza leđa Brkušaninu, iskoristio dubinsko dodavanje Lovrenčića i sam pred golom Srbije lagano savladao Lukovića.
Goleadu u druom periodu započinje još jedan „Kanađanin“ u redovima Hrvatske, Keni Makoli, ranim golom posle asistencije Rendulića, da bi u 30. minutu Džoel Prpić još jednom iskoristio „pauer plej“ za velikih 4:0.
U trenucima kada je delovalo da će teško uspeti da ugroze gol domaćina, srpski „oklopnici“ za samo dva minuta i 15 sekundi postižu čak tri pogotka za blagi šok na tribinama Doma sportova. Najpre je Sretović iskoristio višak u „pauer pleju“ i na isteku 32. minuta smanjio na 3:2, da bi se, samo pedesetak sekundi kasnije, Raković sjajno snašao posle jednog odbitka i u padu savladao Tomljenovića.
Za potpuni povratak neizvesnosti u meč ponovo se pobrinuo Sretović koji je u 35. minutu palicom skrenuo pak posle udarca Sabadoša. Ipak, relativno mirnih 5:3 domaćinu donosi Hećimović tri i po minuta pre poslednjeg odmora.
I pored objektivnog zaostatka u kvalitetu, hokejaši Srbije počinju vrlo hrabro poslednji period stvorivši nekoliko odličnih kontranapada koji su mogli da uvedu meč u neizvesnu završnicu. Na drugoj strani, i golman „orlova“ Milan Luković osujetio je nekoliko odličnih prilika, između ostalih i penal Džoela Prpića u 52. minutu. Ipak, samo stotinak sekundi kasnije Hrvatska još jednom koristi igrača više za bezbednih 6:3.
Do kraja meča je i Filipović uspeo da se upiše u strelce i uvede meč u relativno uzbudljivu završnicu u kojoj, ipak, više nije bilo promene rezultata.
U prvom meču dana Islanda je pobedom od 6:3 naneo Španiji četvrti poraz na turniru, dok je u utakmici koja je prethodila duelu naše i hrvatske reprezentacije Australija napravila veliko iznenađenje i savladala do ovog kola neporaženu Belgiju rezultatom 3:1. Tom pobedom „kenguri“ su, sasvim neočekivano, u niži rang (Divizija II, Grupa B) „poslali“ Špance, koji su uoči ovog takmičenja važili za jedne od favorita za najviši plasman.
Svetsko prvenstvo u Zagrebu završava se u subotu, 20. aprila kada se naš tim sastaje sa selekcijom Islanda (subota, 16.30h), u susretu koji će odlučiti osvajača bronzane medalje.
U meču koji će prethoditi tom duelu sastaju se Australija i Španija (13h). Uprkos porazu od Australije, Belgija će imati priliku da se bori za zlatnu medalju u direktnom duelu sa Hrvatskom na zatvaranju šampionata (20.15h).
Rezultati četvrtog kola SP u Zagrebu:
Island – Španija 6:3 (1:1,1:1,4:1)
Belgija – Australija 1:3 (0:1,1:0,0:2)
SRBIJA – Hrvatska 4:6 (0:2,3:3,1:1)
Tabela posle IV kola:
1. Hrvatska 12
2. Belgija 9
3. SRBIJA 6
4. Island 5
5. Australija 4
6. Španija 0
Raspored mečeva poslednjeg kola SP u Zagrebu:
Subota, 20. april
Australija – Španija (13h)
Island – SRBIJA (16.30h)
Hrvatska – Belgija (20.15h)
Rezultati reprezentacije Srbije na SP u Zagrebu:
Nedelja, 14.4.2013. Španija – SRBIJA 3:4 (1:1,1:1,1:2)
Ponedeljak, 15.4.2013. SRBIJA – Belgija 0:4 (0:1,0:0,0:3)
Utorak, 16.4.2013. slobodan dan
Sreda, 17.4.2013. Australija – SRBIJA 3:5 (1:2,0:3,2:0)
Četvrtak, 18.4.2013. slobodan dan
Petak, 19.4.2013. SRBIJA – Hrvatska 4:6 (0:2,3:3,1:1)
Subota, 20.4.2013. 16:30h Island – SRBIJA

Povezana vest:  KUGLANJE, Partizan bolji u večitom derbiju, Senta Visa prom slavila u Gornjem Milanovcu, kuglašice SPC Vojvodine pobedile Kristal u Zrenjaninu