BEC Best Women Project Award 2013 Jovovic levo Bulatoviceva sredina Todorovic desnoBADMINTON
Evropsko priznanje ženskom kampu u Kragujevcu

U Bratislavi (Slovačka) 20. aprila 2013 održana je redovna Skupština Evropske badminton konfederacije. Među brojnim formalnim aktivnostima kao najvažnije su se izdvojile svečanost organizovana povodom dodela nagrada u devet različitih kategorija, godišnje zasedanje delegata država članica kao i zvanični sastanci sa menadžmentom BEC-a. Naš badminton, aktivni učesnik ovog događaja, bio je među laureatima budući da je srpski projekt “Girl’s Project – Girl’s Camp Serbia“ osvojio nagradu za najbolji u oblasti razvoja ženskog badmintona u 2012.
Sve nagrade su uručene tokom, prvi put u istoriji, upriličene veličanstvene manifestacije “BEC Gala Awards 2012“, organizovane u Hotelu Šeraton u Bratislavi. Tom prilikom direktor razvoja evropskog badmintona Gregori Verpoten uručio je predstavnicima Badminton saveza Srbije, Mariji Bulatović i Andreji Todoroviću, idejnim tvorcima i realizatorima projekta “Kamp za devojčice – Srbija“, koji se tradicionalno realizuje tokom letnjih meseci u Kragujevcu, izuzetnu nagradu u vidu srebrne plakete. Na pozornici su se, pored srpskih predstavnika, našli i laureati u kategorijama najboljih muških i ženskih seniorskih i mladih igrača, razvoja ženskog badmintona – ličnost godine, počasnog potpredsednika, izuzetnog ličnog doprinosa razvoju badmintona. Pored navedenih, dodeljena je i nagrada u vidu predsednikove medalje. Kruna odlično organizovane i emocijama ispunjene večeri, bila je proglašenje prvog člana Kuće slavnih.
Godišnje zasedanje delegata država članica Evropske badminton konfederacije obeležio je reizbor predsednika Pol-Erik Hojera (Danska) i sportskog direktora Petra Tarkale (Slovačka). Na mesto novog potpredsednika Svetske badminton federacije za Evropu izabran je Gregori Verpoten (Belgija) dok su članice kontinentalne federacije izglasale Andreja Antropova (Rusija) za novog potpredsednika. Na zasedanju najvišeg organa upravljanja BEC-a Badminton savez Srbije je predstavljao Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora.
O daljem razvoju i unapređivanju nagrađenog srpskog projekta, naši predstavnici su diskutovali sa članovima razvojnog sektora BEC-a koji čine Gregori Verpoten, Špela Silvester i Džeron Van Dijk. Najvažniji u nizu sastanaka sa čelnicima krovne federacije Jovović, kao prvi čovek nacionalnog saveza i potpredsednik Balkanske badminton asocijacije, imao je sa Pol-Erik Hojerom, olimpijskim šampionom iz Atlante, aktuelnim predsednikom evropskog i kandidatom za lidera svetskog badmintona. Ovom prilikom, Hojer je istakao izuzetnu organizaciju srpskog saveza koji beleži odlične rezultate na svim poljima. Kroz iscrpni razgovor utvrđeni su koraci kojima će institucionalna saradnja biti unapređena. Pored brojnih istaknutih zvanica događajima u Slovačkoj prisustvovao je i Gustavo Salazar Delgado, predsednik Panameričke konfederacije i potpredsednik Svetske badminton federacije, osvedočeni prijatelj srpskog badmintona.
Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta, doprineli su u značajnoj meri učešću predstavnika Srbije na navedenom međunarodnom događaju obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beogradu bronza u Ligi šampiona