PSrbije za seniore NS 2013
BADMINTON
Šampionski sjaj Simićeve i Pavlovića
 
Milica Simić i Ilija Pavlović zasijali su punim sjajem na najjačem domaćem badminton takmičenju u ovoj godini. U žestokoj konkurenciji najboljih srpskih takmičara njima su, sasvim zasluženo, pripale najviše počasti budući da su sa po tri zlatne medalje bili ubedljivo najuspešniji na jubilarnom, 20, Prvenstvu države za seniore. U dva dana takmičenja (27. i 28. aprila) koje su, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Badminton saveza Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Novog Sada, organizovali Badminton savez Srbije i badminton klubovi Novi Sad i Helianthus viđen je pregršt neizvesnih i kvalitetnih mečeva. Pod svodovima sportske sale u OŠ “Sveti Sava“ u Rumenci spartanske bitke za trofeje i medalje pokazale su badminton u pravom i najlepšem svetlu, u isto vreme dokazale da je Srbija dobila respektabilan broj odličnih takmičara.
Milica Simić je još jednom stavila do znanja da je bez premca u ženskoj konkurenciji. U sve tri konkurencije je odbranila tron ali i ispisala novu stranicu u istoriji ovog sporta. Sa šestom uzastopnom titulom u ženskom singlu postala je apsolutna rekorderka pošto je do ovog prvenstva na toj listi delila prvo mesto sa Jelenom Obrić koja je 1998. do 2002. pet puta zaredom bila šampionka.
“Presrećna sam. Kada sam uzela prvu titulu u singlu nisam ni sanjala da ću da oborim rekord Obrićeve iako je, nakon toga, sve išlo u tom pravcu. Sada kada sam uspela u tome volela bih da dođem do kote deset posle čega bih videla šta dalje. Pao mi je i veliki kamen sa srca. Naporno sam se pripremala za ovoj događaj i mogu slobodno da kažem da sam prvi put u karijeri bila pod velikim stresom kada je neko domaće takmičenje u pitanju. Konkurencija je bila žestoka i gotovo za svaki poen je trebalo proliti dosta znoja. Ipak, na kraju sam uspela u svom cilju. Ovom prilikom se zahvaljujem svima, pogotovo protivnicima buduću da su me naterali da izvučem ono najbolje iz sebe i tako mi sva odličja učine još vrednijim“ bio je komentar Simićeve koja je u Novom Sadu pored tri odličja dobila još jedno priznanje – i definitivno je saznala da će, uz Iliju Pavlovića, biti predstavnik Srbije na Mediteranskim igrama u Mersinu u junu ove godine, “Velika je čast i obaveza što ću braniti boje Srbije i srpskog badmintona na ovako velikom takmičenju. To je najveći događaj u mojoj dosadašnjoj karijeri uz Evropsko prvenstvo za seniore lane. Već u ponedeljak se okrećem priprema i nadam se da ću do juna biti na još višem nivou“.
Za razliku od Simićeve koja je branila zlata Ilija Pavlović je u Novom Sadu bio u svojoj povratničkoj misiji. Vratio se na tron u muškom singlu posle dve godine, a na najviši stepenik postolja u muškom dublu posle godinu dana. Kada se tome doda i trofej u miksu s pravom je dobio epitet junaka u Novom Sadu među badmintoncima.
“Naporan trening se isplatio. U pripremama za državni šampionat gotovo da nisam izlazio iz sale. Bio sam maksimalno motivisan i na kraju je stigla nagrada u vidu tri zlata. Posebnu težinu odličjima daje i činjenica da je ovo bilo ubedljivo najjače prvenstvo otkako se ja takmičim. U muškom singlu već od osmine finala nije bilo slabog protivnika i za svaku pobedu sam morao da izvlačim maksimum iz sebe. Konkurencija je bila žestoka i to je nešto što može samo da godi. Ovakvi turniri poslužiće svima za napredak i za savladavanje psiholoških barijera koje imamo kada izađemo na međunarnu scenu. Jednostavno po svim parametrima smo gotovo uz rame takmičarima mnogih evropskih zemalja ali često padamo baš iz razloga što u trenucima kada se lomi rezultat i kada samopouzdanje i „glava“ postaju značajan faktor izgubimo stabilnost“ kazao je Pavlović i dodao o predstojećim izazovima: “Pozitivan efekat ovako kvalitetnog šampionata očekujem već na turniru u Sloveniji koji će biti jedan od pripremnih takmičenja za Mediteranske igre u Mersinu.
Ni glavni trener badminton reprezentacije Srbije Milan Barbir nije krio zadovoljstvo zbog svega viđenog u Novom Sadu:
Bilo je pravo uživanje prisustvovati vrhuncu domaće sezone i mečevima koji su se odigravali. Svi reprezentativci su dobro tempirali formu i od četvrfinala smo imali sjajne mečeve i vrlo dobar pregled trenutne forme i mogućnosti svakog takmičara. Jako je dobro što sad u svim konkurencijama imamo veliku grupu takmičara koji se odlikuju podjednakim kvalitetom i vrlo visokim nivoom igre, pa mi selektorske muke postaju sve slađe. Sezona još nije gotova i kalendar do kraja juna je vrlo bogat tako da sa nestrpljenjem očekujem preostale međunarodne i nacionalne izazove. Očekujem mnogo dobrih rezultata do kraja sezone“istakao je Barbir i obelodanio: Jedan od važnijih međunarodnih izazova će svakako biti učešće na Mediteranskim igrama, pa mogu da kažem da su Milica Simić i Ilija Pavlović svojim trostrukim titulama vizirali svoj put u Mersin“.
Medalje su osvojili – Muškarci pojedinačno: 1. Ilija Pavlović (BK Novi Sad), 2. Dragoslav Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Igor Bjelan (BK Beograd) i Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac); Žene pojedinačno: 1. Milica Simić (BK Novi Sad), 2. Andrijana Stanković (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Sandra Halilović (BK Novi Sad) i Nataša Pavlović (BK Zmajevi, Kruševac); Muški parovi: 1. Igor Bjelan (BK Beograd) / Ilija Pavlović (BK Novi Sad), 2. Miodrag Kaličanin / Borko Petrović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Nemanja Stanimirović / Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac) i Jovica Rujević (BK Novi Sad) / Radomir Jovović (BK Beograd); Ženski parovi: 1. Milica Simić / Sandra Halilović (BK Novi Sad), 2. Andrijana Stanković / Nataša Pavlović (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Lena Janić / Anja Janić (BK Clear, Beograd) i Mina Lakić (BK Beograd) / Ivana Maksimović (BK Zmajevi, Kruševac; Mešoviti parovi: 1. Ilija Pavlović / Milica Simić (BK Novi Sad), 2. Jovica Rujević (BK Novi Sad) / Andrijana Stanković (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Nikola Arsić / Mina Lakić (BK Beograd) i Luka Milić (BK Zmajevi, Kruševac) / Anja Janić (BK Clear, Beograd).
Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava doprinelo je u značajnoj meri održavanju Prvenstva države za seniore koje su pomogli i zvanični sponzori saveza, kompanije “TIN šped“ i “Yonex“.
Povezana vest:  UMETNIČKO KLIZANJE, Japanci dominirali na Kupu Kine