usss sinisa jasnic sa uglednim gostimaUniverzitetski sportski savez Srbije proslavio 60. rođendan

Univerzitetski sportski savez Srbije proslavio je šest decenija postojanja svečanom akademijom u nacionalnom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi. Osnovan je 8. maja 1953.
– U ime Vlade Srbije obećavam da ćemo pomoći, koliko je to u našoj moći, da studenti sportisti u dogledno vreme dobiju svoj sportski centar – rekao je počasni gost na svečanoj akademiji Milan Bačević minstar rudarstva Srbije.- Malo je organizacija koje mogu da se pohvale ovakvim jubilejom. Studenti sportisti su zaslužili da im se pomogne zbog velikog broja medalja koje su osvojili na najvećim takmičenjima, a verujem da ćemo se već kroz dva meseca u Kazanju na Univerzijadi svi radovati novim trofejima.
Profesor Siniša Jasnić, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije u uvodnoj reči je istakao:
– U ovih 60 godina sportisti sa indeksom osvojili su preko 500 medalja na Univerzijadama, evropskim i svetskim studentskim šampionatima. Na letnjim Univerzijadama, od prve u Torinu 1957, okitili su se sa 118 medalja, 33 zlatnih, 48 srebrnih i 37 bronzanih, a na zimskim 26, od toga šest zlatnih, devet srebrnih i 11 bronzanih. U Međunarodnoj federaciji studenskog sporta – FISU, naša studentska sportska asocijacija zauzima značajno mesto, ne samo zbog osvojenih trofeja, već i zbog uspešnih organizacije nekoliko desetina svetskih i evropskih studentskih šampionata u raznim sportovima i Univerzijade 2009. Na tradiciji gradimo našu budućnost, planiramo da u naš savez primimo i privatne univerzitete i time svim studentima damo priliku da se bave sportom, ali i da na Bežanijskoj kosi u Beogradu uz pomoć države sa kojom imamo izuzetnu saradnju, u narednih nekoliko godina izgradim nacionalni studentski sportski centar. Insistiraćemo da se sport vrati u programe univerziteta, a pokrenućemo i oživeti studentske lige. U Kazanju u julu na Univerzijadi nadamo se novim medaljama, jer ćemo imati kvalitetan tim. Košarakaši i vaterpolisti brane zlatne medalje, očekujemo i uspehe i strelaca, veslača, kajakaša…
Predsednik Evropske univerzitetske sportske asocijacije (EUSA) i član borda FISU Adam Roček, istakao da je jugoslovenski i srpski univerzitetski sportski savez dao veliki doprinos afirmaciji studentskog sporta:
– Beograd je bio sjajan domaćin 25. Univerzijade 2009. i brojnih velikih takmičenja što je bilo veoma važno za studentski sport u svetu. Radujemo se i planovima i „držimo palčeve“ Siniši Jasniću i njegovim saradnicima da sve što su naumili i ostvare, a mi ćemo im u tome pomoći. Posebno je važno da se u studentski sport Srbije uključe i privatni univerziteti. Sportisti koji su završili fakultete u ogromnoj su prednosti, jer po završetku sportske karijere imaju svoje profesije.
Počasni prednik EUSA Alberto Gualtijeri je veoma nadahnuto govorio o doprinosu Unverzitetskog sportskog saveza Srbije i profesora Siniše Jasnića razvoju svetskog i evropskog univerzitetskog sporta:
– Doktor Jasnić je bio jedan od osnivača EUSA 1999. i raduje nas njegov povratak u studentsku sportsku porodicu posle kraće pauze. Ko je je, kao on, mnogo radio i mnogo uradio za studentski sport u svetu, stvorio je, što je i normalno mnogo prijatelja, ali i nekoliko neprijatelja. Za sve koji znaju njegov doprinos on je – svetac. Njegova ramena su široka i moći će još mnogo da ponese tereta i da pomogne razvoju FISU i EUSA, a uz čestitke za ovaj značajni jubilej, želimo mu još mnogo uspeha u radu.
Državni sekretar za sport Predrag Peruničić naglasio je da je država u strategiji razvoja sporta u narednom periodu posebno mesto predvidela za školski i univerzitetski sport:
– Učestvovao sam tokom karijere na studentskim takmičenjima i znam koliko su važna za sportiste. Ministarstvo omladine i sporta će pomagati Univerzitetskom savezu jer je veoma važno da se studenti bave sportom zbog zdravlja i rekreacije, jer se tako stvara zdrava populacija.
Aleksandar Šoštar, prdsednik Sportskog saveza Srbije je posebno istakao da 60 godina postojanja svedoči o vrednosti i dobrom radu svake organizacije:
– Skoro svi naši sportisti koji su učestvovali na olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima učestvovali su i na Unverizijadama i svetskim i evropskim šampionatima za studente i to su bili važni momenti u njehovim karijerama.
Plakete USSS povodom velikog jubileja dobili su Ministarstvo omladine i sporta Srbije, FISU, Univerziteti u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru, Univerzitet umetnosti u Beogradu i Univerzitet dramskih umetnosti u Beogradu, direktor Agencije „Plavi, Plavi“ Jovan Burmaz i počasni predsednik EUSA Alberto Gualtijeri.
Pre svečanog dela proslave, brojne ugledne zvanice prisustvovali su i otvaranju novih, reprezentativnih prostorija USSS na Terazijama 45.
Jovan Burmaz predao je pehar pobedničkoj ekipi Univerziteta Beograda u finalu futsal studentskog Kupa Srbije koja je odigrana u sali centra FS Srbije u Staroj Pazovi. Beograđani su sa 4:1 pobedili Nišlije. Strelci su bili za Beograd Nikola Matijević 2, Simeon Kopanja i Nikola Radisavljević po jedan, a za Univerzitet Niš Miloš Manić.
Svečanosti su prisustvovali Mišel Bonfils član FISU, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije dr Dane Korica, Filip Bačević kandidat za predsednika Skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, kao i veliki broj nekadašnjih sportista, velikih asova, trenera i sportskih radnika, profsora univerziteta i prijatelja studentskog sporta.

Povezana vest:  RITMIČKA GIMNASTIKA, Sutra počinje Ritam kup