strazbur 2 3

Drugi dan posete ministarke Alise Marić Savetu Evrope u Strazburu

Poseta ministarke omladine i sporta prof.dr Alise Marić i delegacije MOS, krunisana je prijemom od strane druge po važnosti osobe u Savetu Evrope. Gabrijela Bataini Dragoni, zamenik Generalnog sekretara Saveta Evrope, istakla je prepoznatljivost akcija koje Srbija sprovodi na polju omladine i zahvalila ministarki Marić na podsticanju aktivizma, mobilnosti i informisanosti mladih. Uz to, naglasak je dat i doprinosu Srbije u realizaciji različitih programa za mlade Saveta Evrope, a posebno zadovoljstvo je iskazala zbog činjenice da je Srbija prva zemlja koja je uvela sistem komenadžmenta prilikom usvajanja svih značajnih strateških dokumenata, ali i donošenju odluka koje se tiču mladih.
Kao primeri dobre prakse, navedeni su: borba protiv govora mržnje na internetu, razvoj i promocija evropske omladinske kartice, korišćenje fondova Evropske omladinske fondacije, učešće u obrazovnim aktivnostima i treninzima za mlade. Marićeva je predstavila dosadašnje rezultate u kampanji za borbu protiv govora mržnje na internetu i akciju „Fer plej je pobeda“.
Generalna direktorka za demokratiju Saveta Evrope, Snežana Samardžić-Marković upriličila je radni ručak za ministarku Marić i delegaciju. Razmenjene su informacije i iskazano je obostrano zadovoljstvo rezultatima saradnje dve institucije, o čemu svedoči prepoznatljivost Srbije kao lidera u omladinskom polju na evropskom nivou.
Na početku drugog dana, održan je sastanak sa predstavnicima EPAS (prošireni parcijalni sporazum o sportu pri Savetu Evrope). Stanislas Frosard, izvršni sekretar i Pjer Mazon, sekretar za sportske konvencije, informisali su ministarku o konkretnim aktivnostima EPAS u 2013. i planovima za narednu godinu.
Kao glavnu temu u fokusu EPAS za ovu godinu, domaćini su naveli borbu protiv nameštanja sportskih rezultata. Takođe, osvrnuli su se na veliki uspeh ministarske konferencije održane u Beogradu 2012. i pozvali ministarku da prisustvuje narednoj konferenciji u Budimpešti u oktobru ove godine gde će tema biti „Deca u sportu“.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Milica Babić studentski prvak SAD!