pf 17

KUGLANJE
Veliki uspeh srpskog kuglanja u Zalaegersegu

Kuglaški sport Srbije ostao je i posle Šampionata sveta u Zalaegersegsu u Mađarskoj u svetskom vrhu!
Osvojena je seniorska muška bronza, nastavljen je kontinuitet osvajanja medalja jer su u Detenhajmu 2009. i Sarajevu 2011. osvojena zlata, oboren je svetski rekord od 3.974 čunja (koji su dan kasnije u finalu Mašđari popravili na 4.012 čunjeva) i dvojica kuglaša Vilmoš Zavarko (710) i Robert Ernješi (702) ponovo su se našli u klubu 700.
Pre seniorskog ekipnog šampionata sveta, odigran je u Zalaegersegu i kadetski. Srbija je učešće završila sa četiri medalje – srebrom Vesne Boškov (pojednačno – klasik) i Alena Kujundžića (pojednačno –sprint) i dve bronze: ženske reprezentacije u kojoj su bile Hermina Lukač, Vesna Boškov, Sanela Milosav, Katarina Ljubenković i Angela Zolnai i Davida Lainščaka (pojedinačno – sprint).
– Ovo prvenstvo slobodno možemo da kažemo, završili smo uspešno, možda ne koliko smo očekivali, ali ni u kom slučaju ne smemo da budemo nezadovoljni. U sportu nije uvek kako želiš i očekuješ i bez obzira na razočaranje, što nismo igrali finale, igrača, stručnog štaba i brojnih navijača kojima se zahvaljujem na ogromnoj podršci, bronza ima zlatni sjaj jer je osvojena velikim zalaganjem svih reprezentativaca kojima nema šta da se zameri. Bili su spremni i za veliko finale sa Mađarskom, reprizu Sarajeva, ali su tamo su otišli borbeni Makedonci uz koje je u polufinalu bila i sportska sreća u pobedi protiv nas. Posebeno raduju igre mladih kuglaša i kuglašica u seniorskim reprezentacijama, dolazi, čini mi se, još jedna zlatna generacija – kaže predsednik KSS Uroš Dragojlović.- I na kadskom prvenstvu se pokazalo da iz srpske kuglaške škole niču novi biseri. Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Sportskom savezu Srbrije, Univerziteskom sportskom savezu Srbije, Lasti, Vodi Vrnjci, direktoru reprezentacije Milanu Jovanoviću i članu UO KSS Zoranu Stanojviću i svim prijateljima kuglaškog sporta na velikoj podršci bez koje ne bi bilo ni ovih uspeha.
Dragojlović je posebno podvukao da je Srbija čudnom voljom žreba u obe grupe dobila Nemačku!
– Koincidencija ili ne, ali igrali smo u „grupama smrti“. Devojke su dale maksimum, ali sa Nemicama i Rumunkama u istoj grupi, nisu mogle dalje. Ponovo ističem, ako se uzme u obzir da je kuglaši Nemačke ispala u grupi, da su Nemice poražene od Mađarica u četvrtfinalu, a ispale su i moćne Slovenke, da su Slovaci spakovali kofere pre nas, da Slovenci, Austrijanci i Hrvati nemaju muške medalje…naša bronza ima još veću težinu i daje nam podstrek da nastavimo da radimo. Za naredno prenstvo u Špajherzdorfu u Nemačkoj 2015. moramo da očuvamo ovu trofejnu seniorsku ekipu i stručni štab, ali i da u dve godine stvorimo moćan ženski tim.
Makedonci su prošli u finale zahvaljujućii dva poena za ukupno više oborenih čunjeva (+4) i razgoropađeni Mađari nošeni frenetičnim navijanjem prepunog gledališta su ih savladlai ubedljivo 7:1 i sa 4.012 oborenih čunjeva postgli i novi ekipni svetski rekord (stari Srbija, 3.974 iz četvrtfinala u petak sa Slovenijom). Srebro su osvojili Makedonci, dve bronze Srbija i Rumunija. U redovima Mađara dvojca igrača Tamaš Kiš 701 i Laslo Karšai 702 prebacili su granicu snova od 700 čunjeva.
Kuglašice Mađarske su u finalu savladale Rumunke, dve bronze su pripale Hrvatskoj i Češkoj.
Prvensvo je odigrano u izuzetno lošim uslovima za gledaoce. Montažna tribina iza staza bila je zabranjena za igrače, članove rukovodstva i stručne štabove ekipa, pa su preseljeni na tribine odakle se ništa nije videlo. Tesni balkon su okupirale TV kamere (domaćinima treba odati priznanje jer je TV prnosila veliki broj mečeva) tako da je direktor reprezentacije Srbije Milan Jonković konstatovao:
– Nisam bio na gorem šampionatu kada su u pitanju uslovi za praćenje. Ne znam šta su očekivali domaćini, ali sam siguran im se očekivanja nisu ispunila, jer je rezervisani deo bio skoro stalno poluprazan, čak i za mečeve mađarskih ekipa bilo je praznih stolica. Međunarodna federacija mora da povede računa kome dodeljuje organizaciju, jer na ovaj način odbija kuglanje od gledalaca…
Prvenstvo će se pamtiti po odličnoj kuglani firme Pauli koja je u seniorskoj konkurenciji dala dva ekipna svetska rekorda (prvo Srbija 3.974 potom Mađarska 4.012 – prvi put u istoriji preko 4.000 čunjeva) i činjenici da su sedmorica igrača osam puta prebacivala granicu snova od 700 čunjeva: Rohotin (Rumunija) 717, Vilmoš Zavarko (Srbija) 710, Lupu (Rumunija) dva puta, 701 i 708, Stoklas (Makedonija) 703, Robert Ernješi (Srbija) 702, Karšai (Mađarska) 702 i T. Kiš (Mađarska) 701.
Rezultati ženskog polufinala: Češka – Rumnija 3.559:3.653 (2:6), Mađarska – Hrvatska 3.679:3.584 (5:3).
Finale – kulaši: Mađarska – Makedonija, 4.012:3.809 (7:1).
Kuglašice: Mađarska – Rumunija 3.519:3.498 (7:1).
Konačan plasman, kuglaši: 1. Mađarska, 2. Makedonija, dve bronze: Srbija i Rumunija.
Kuglašice: 1.Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze: Hrvatska i Češka.

Povezana vest:  KUGLANJE, Parovi Korduna i Pionira okićeni zlatom