pogled iz paraglajdera na takmicenjuUspešan vikend za modelare i paraglajderiste

Proteklog vikenda dobili smo nove državne prvake u vazduhoplovnom modelarstvu i pobednike 3. kola paraglajding lige u preciznom sletanju, koji su se sastali na različitim terenima od petka 21. juna do nedelje 23. juna.
U Aradcu kod Zrenjanina 23. juna održano je Otvoreno državno prvenstvo u vazduhoplovnom modelarstvu u klasama F1A, F1B i F1C. Organizator Aeroklub „Franjo Kluz“ iz Zemuna ugostio je oko 30 takmičara. U klasi F1A državni prvak postao je Nenad Batoćanin iz AK „Wing“, dok je drugo mesto osvojio Andrija Pešić iz AK „Trstenik“ i treće mesto Milan Radović iz istog kluba. Andrija Pešić je ujedno bio i najbolji u juniorskoj konkurenciji, pored drugoplasiranog Ognjena Matića iz AK „Trstenik“ i trećeplasiranog Danila Runića iz AK „Nova Pazova“. Ekipno je AK „Trstenik“ osvojio prvo mesto. U klasi F1B prvu poziciju je zauzeo Radoje Blagojević iz AK „Nova Pazova“, drugo mesto Bojan Gostojić iz AK „Zrenjanin“ i treće mesto Uroš Zorić iz AK „Nova Pazova“. Bojan i Uroš su zauzeli prvu i drugu poziciju u juniorskoj konkurenciji, ispred trećeplasiranog Filipa Markovića iz AK „Franjo Kluz“ iz Zemuna. U klasi F1C državni prvak je postao Živa Kovački iz AK „Nova Pazova“. Drugo mesto je osvojio Ferenc Bači iz AK „Sombor“, a treće mesto je pripalo Branku Bjeliću iz AK „Wing“.
Ovo državno prvenstvo je bilo pravo sučeljavanje mladosti i iskustva. Sastav takmičara je bio tako raznolik da su s jedne strane nastupili početnici (Ognjen Matić, Danilo Runić i Uroš Zorić) i mladi seniori kao njihovi treneri (Mirko Pešelj), a sa druge strane iskusni reprezentativci (Radoje Blagojević, Svetozar Gostojić, Stevan Janović) i doajeni ovog sporta (Svetozar Jovin, Ferenc Bači).
Ognjenu Matiću iz AK „Trstenik“ i Danilu Runiću iz AK „Nova Pazova“ ovo su bili prvi nastupi u klasi F1A u karijeri. Ognjen je novi izdanak trsteničke škole koju vodi iskusni Zoran Živković. Danilo je već poznat u modelarskim krugovima i sjajnim rezultatima koje postiže i među juniorima i seniorima.
S obzirom da su vrhunske kategorije F1A, F1B, F1C poslednjih godina u krizi zbog nedostatka takmičara, svi su se na ovom državnom prvenstvu posebno radovali novim juniorima.
S druge strane, u subotu 22. juna piloti paraglajdera su imali svoje takmičenje, kada je održan „Vidovdanski kup“ u Kosovskoj Mitrovici. Takmičilo se u disciplini precizno sletanje paraglajderom u okviru trećeg kola lige Srbije. Došlo je do malih promena u plasmanu, te je na prvom mestu zablistalo „novo“ ime. Prvo mesto je osvojio Ivan Pavlov iz AK „Delta“ iz Kanjiže. Drugu poziciju je zauzeo Goran Đurković iz PK „Berkut“ iz Vršca, a treće mesto je osvojio Darko Pantić iz KSL „Ares“ iz Beograda. Sledeće kolo lige u ovoj disciplini sledi početkom avgusta u Prijepolju, u organizaciji PK „Beli Anđeo“.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, PRVENSTVO SRBIJE, Nikola Sedlak prvak Srbije