Sport pomera graniceAkcija „Sport pomera granice“ za podršku ranjivim grupama

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, organizovala je danas na Kalemegdanu akciju „Sport pomera granice“, čiji je cilj podizanje svesti građana o problemima sa kojima se gotovo svakodnevno suočavaju osobe iz osetljivih grupa.
Na štandovima nevladinih organizacija građani mogu skoro tokom čitavog dana, kroz promotivne materijale, radionice, da dobiju informacije o problemima i vidovima osnaživanja ranjivih grupa, poput mladih inficiranih HIV virusom, osoba sa hendikepom, LGBT populacije i drugih.
Prema rečima više projekne menadžerke GIZ-a Stanislave Vidović, cilj akcije jeste i da promoviše novi koncept sporta kao mesta druženja i prava da se bude različit.
-Treba da predstavimo sport kao mesto druženja, prihvatanja različitosti, da ne promovišemo samo one vrednosti koje su njačešće vezane za sport – profesionalizam, ostvarenje rezultata po svaku cenu i slično – rekla je Vidović i navela da je juče, u okviru ove akcije, održana tribina posvećena promociji prava diskiriminisanih grupa
Organizacije- učesnice manifestacije, rade sa mladima iz osetljivih grupa i predstavljaju resurs centar, mesto gde mladi mogu da dođu, dobiju pomoć, podršku, rekla je Vidović.
Svoje štandove imaju Centar za prava deteta, nevladina organizacija za žrtve trgovine ljudima Atina, Plavi krug, Aktiv lajf, AS centar, Crveni krst Srbije, Adra i drugi, a u nizu različitih aktivnosti predviđeno je da građani mogu izmeriti i nivo šećera u krvi.
U okviru akcije tokom dana biće održana trka trejl orijentiring, prilagođena osobama sa hendikepom, čiji je organizator Sportsko društvo „Jasenica“ iz Smederevske Palanke.
Kako je najavila Vidović, akciji će se pridružiti i državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin, prvi sekretar Ambasade Nemačke u Srbiji Kristof Ajhen i šampion u verziji Svetske bokserske organizacije u kruzer kategoriji Muamer Hukić.

Povezana vest:  KUGLANJE, Milinković u Vodovodu, Trošić i Vekić u Niš putu