Druzenje sa ucesnicima radionicaPrva EkOlimpijada Srbije u Subotici
U Subotici je danas startovala prva „EkOlimpijada Srbije 2010“ koju Olimpijski komitet Srbije sprovodi u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja, a uz podršku Olimpijske solidarnosti MOK.
Prvom startu EkOlimpijade, pored predsednika OKS-a Vlade Divca, domaćina, gradonačelnika Subotice, Saše Vučinića prisustvovali su i Oliver Dulić, Ministar životne sredine i prostornog planiranja, Ministarka omladine i sporta Snežana Samrdžić Marković, kao i članovi Skupštine OKS.
„EkOlimpijada“ je počela svečanim otvaranjem izložbe „Vek igre – 100 godina olimpizma u Srbiji“, gde su se zvanicama obratii predsednik OKS Vlade Divac i gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić, a proslavljeni odbojkaš iz Subotice, osvajač zlatne i bronzane olimpijske medalje, Đula Mešter, imao je čast da izložbu proglasi otvorenom.
Svecano otvaranje izlozbeGradonačelnik je poželeo dobrodošlicu svim gostima i podsetio da je Subotica sportski grad i da je bila domaćin Olimpijadama, koje je organizovao Subotičanin Lajoš Vermeš zajedno sa braćom Belom i Nandorom još u 19. veku.
-Veliko je zadovoljstvo, biti gost u ovom gradu koji je našoj zemlji dao veliki broj olimpijaca i osvajača olimpijskih medalja i u čijoj su se neposrednoj blizini, na Paliću, još u 19. veku odigravale Palićke Olimpijade, takmičenja inspirisana antičkim igrama – izjavio je predsednik OKS Vlade Divac i dodao: – Neki od subotičkih olimpijaca su i danas ovde sa nama i ja im se od srca zahvaljujem na načinu na koji su promovisali i na koji danas promovišu olimpijski pokret.
Dok se u Velikoj većnici, Gradske kuće, odvijala II redovna Skupština Olimpijskog komiteta Srbije, na platou ispred Gradske kuće i u City Press room-u, odigravale su se radionice „EkOlimpijskog igrališta“ i „Arctosa“, na kojima su kroz igru i druženje deca učila o istoriji olimpizma, o tome kako se sportski navija,  kako se poštuje protivnik, kako da se zajedno borimo protiv svake vrste diskriminacije, koliko je važno baviti se sportom i o tome koliko je neophodno očuvanje životne sredine.
Vlade Divac, predsednik OKS je o ciljevima EkOlimpijade rekao: – Ideja „EkOlimpijade Srbije“ je da učesnici radionica „EkOlimpijskog igralista“ i „Arktosa“, kao i posetioci izložbe „Vek igre – 100 godina olimpizma“, postanu ambasadori olimpijskog pokreta i promoteri vrednosti u koje mi verujemo.
EkOlimpijadaPo okončanju radionica predsednik OKS Vlade Divac, Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković,  gradonačelnk Subotice, Saša Vučinić i naš proslavljeni odbojkaš, olimpijac Đula Mešter učesnicima radionica dodelili su diplome za uspešno razvijen EkOlimpijski duh.
Regionalni menadžer Vojvođanske banke, zvanične banke OKS, Branka Perušić Vilov, dodelila je lopte pobednicima radionica.
Posle druženja sa učesnicima radionica, predsednik OKS Vlade Divac, potpredsednik Žarko Paspalj, generalni sekretar Đorđe Višacki, ministarka omladine i sporta Snežana Samrdžić Marković i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić u društvu olimpijaca iz Subotice Eleonore Vild, Dušana Maravića i Đule Meštera obišli su spomen česmu u subotičkom parku Radijalac koja je posvećena upravo učesnicima Olimpijskih igara i osvajačima olimpijskih odličja iz Subotice.
Karavan „EkOlimpijade“  nakon Subotice krenuće na svoj put po Srbiji. U ovom trenutku je poznato da će domaćini ove akcije biti i Kosjerić, Novi Sad, Petrovac na Mlavi, Beograd.
Povezana vest:  NORDIJSKO TRČANJE, SVETSKI KUP FINALE, FALUN, Justina i Dario najbrži