alisa maric minis

Alisa Marić odgovorila Daniloviću i Džajiću

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić rekla je danas da će to ministartvo pomoći košarkaškom klubu Partizan i fudbalskom klubu Crvena zvezda i da će sa Ministarstvom finansija pronaći što prihvatljivije rešenje za njihova poreska dugovanja. 
-Da, pomoći ćemo. Preciznije, već smo učinili prve, ali važne korake u tom pravcu, u danima koji su prethodili ovom odgovoru. Ministarstvo omladine i sporta i Vlada Srbije angažovali su se da pronađu podršku za nevolje koje su snašle Partizan i Crvenu zvezdu, ali ne iz budžeta ili javnih preduzeća, već iz privatnog privrednog sektora u duhu preporuke da se pomogne sportu – navodi se u pismu ministrke.
Predsednik košarkaškog kluba Partizan Predrag Danilović je krajem juna rekao je da je situacija takva da odmah može da „stavi ključ u bravu“ i pozvao državu da pomogne crno-belima. Samo dan kasnije, predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Dragan Džajić uputio je danas pismo ministarki omladine i sporta Alisi Marić u kojem je zatražio pomoć države da bi taj klub opstao.
Ministarka Marić je navela da je oblast finasiranja sporta u Srbiji jasno uređena i da se neće dogoditi da država plaća klubove iz budžeta za sport, osim ako se značajno ne promeni Zakon o sportu.
-Čak i tada, teško je porediti potrebe profesionalnih fudbalskih i košarkaških klubova sa potrebama celokupnog reprezentativnog sporta Srbije, uključujući i fudbal i košarku – navela je Marić.
Ona je navela i da u Srbiji ne postoji kategorija neplaćanja poreza.
-U ovoj državi ne postoji kategorija neplaćanja poreza. Postoji reprogram dugova i spremni smo da učestvujemo u razgovorima sa Ministarstvom finansija u pravcu pronalaženja što prihvatljivijih rešenja – kazala je ministarka sporta.
Marić je rekla da je potrebno napraviti ambijent u kojem je investiranje u klubove dobrodošlo.
-Ako je oslanjanje na javna preduzeća do sada bio vrhunac marketinških aktivnosti klubova u cilju pronalaženja strateških partnera, to ne vuče na dobro. Klub mora da bude partner koji se želi i za koga se kompanije bore. Iza svakog kluba trebalo bi da budu i plan i program i transparentnost finansija – kazala je ona.
-I ovde ćemo pomoći. Ministarstvo će okupiti privredne subjekte iz privatnog sektora i uz saradnju sa klubovima, uticati da se kreira ambijent u kojem je investiranje dobrodošlo i gde će kompanije imati bitne poreske olakA!ice za ulaganje u sport – rekla je Marić.
Ministarka je navela da su Partizan i Zvezda institucije koje treba da opstanu, ali i pozvala čelnike klubove da prestanu sa neprimerenim izjavama.
-Crvena zvezda i Partizan jesu institucije koje ne samo da treba da opstanu već da budu i ubuduće ponos srpskog sporta. Isto tako, nadam se da jedna strana neće ponovo lakonski odbiti predlog ministra za pomirenjem zaraćenih strana, ne bi li se prestalo sa neprimerenim govorima službenih sportskih lica u javnosti – rekla je Marić.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, SAAF, Mladenovac naneo prvi poraz Grofovima, Inđija preuzela vođstvo