Bulgaria Eurasia Open 2013 Srpska delegacijaBADMINTON
Milica Simić deveta u Sofiji na Bulgarian Eurasia Open 2013

Ako se po jutru dan poznaje srpska seniorska badminton reprezentacija imaće više nego uspešnu sezonu na međunarodnoj sceni. Na prvom internacionalnom turniru u sezoni 2013/2014 – Bulgarian Eurasia Open 2013, koji je održan u Sofiji od 19. do 22. avgusta 2013, svih pet naših reprezentativaca Ilija Pavlović, Igor Bjelan, Jovica Rujević, Sandra Halilović i Milica Simić su na dostojan način prezentovali srpski badminton zabeleživši nekoliko izuzetno važnih i velikih pobeda. Najdalje je stigla trenutno naša najbolje rangirana takmičarka Milica Simić koja je došla na dva koraka od osvajanja medalje u glavnom gradu Bugarske. Simićeva je nakon sigurne pobede u prvom kolu ženskog singla nad Hrvaticom Katarinom Galenić u osmini finala izgubila od potonje finaliskinje Bugarke Linde Zetchiri i tako u ukupnom plasmanu zauzela visoko deveto mesto. U ženskom singlu na visini zadatka je bila i Sandra Halilović. U prvom kolu kvalifikacija naša reprezentativka je posle uzbudljiva tri seta izgubila od Ruskinje Olge Ribkine.
U muškom singlu smo imali tri takmičara. Ilija Pavlović je prvo savladao Turčina Haktana Dogana, potom je uzeo meru i Rusu Dmitriju Riabovu, a na pragu glavnog žreba posle velike borbe u tri seta izgubio je od Turčina Huseina Oruka. Igor Bejlan je na startu turnira bio bolji od Francuza Marka Laportea, ali je u drugom kolu kvalifikacija posle žestokog i neizvesnog okršaja u tri seta položio koplja pred Fincem Mikom Kongasom. Treći naš takmičar Jovica Rujević, koji je rođen i odrastao u Južnoj Africi a koji pored ove zemlje ima i srpski pasoš, u Sofiji je debitovao za naš nacionalni tim i već pokazao da će biti veliko pojačanje za srpski badminton u svakom smilsu. U prvom kolu kvalifikacija je posle velike borbe izgbubio od Bugarina Vladimira Shishova.
U parskim konkurencijama sve naši timovi su stigli do glavnog žreba. U muškom dublu Ilija Pavlović i Jovica Rujević su u borbi za plasman u osminu finala izgubili od Škota Kardera i Žililanda. U mešovitim parovima oba naša para su stigla do osmine finala. U borbi za plasman među osam najboljih parova Ilija Pavlović i Milica Simić su izgubili od kasnijih finalista nemačkog para Seidel, Li čime su na kraju zauzeli deveto mesto. Jovica Rujević i Sandra Halilović poraženi od holandske kombinacije Jile, Chen.
„Potvrđena je dobra forma naših najboljih seniora. Ilija je posle dve pobede došao do praga ulaska u glavni žreb i od toga su ga delila još samo 4 poena. Bjelan je zaustavljen u drugom kolu kvalifikacija i opet je našeg takmičara delilo par ključnih poena od prolaska dalje. Jovica Rujević je po prvi put nastupao za reprezentaciju Srbije posle zvaničnog prelaska iz reprezentacije Južnoafričke Republike i pokazao da će biti izuzetno pojačanje u parskim konkurencijama. Sa Sandrom Halilović je posle tri seta poklekao u napetoj završnici mešovitih parova a sa Ilijom na razliku u konkurenciji muških parova. Uz još malo uigravanja, pomeranje rezultatskih granica i u parskim konkurencijama je vrlo izvesno za badminton reprezentaciju Srbije. Milica je rutinski prošla prvo kolo glavnog žreba i time povećala sebi planiran broj bodova na ovom turniru. Očekuje se njen plasman ispod 190 na svetskoj rang listi koja izlazi svakog četvrtka. U najboljih 16 takmičarki zaustavila ju je prvi nosioc turnira i 35. na svetu bugarka Linda Zechiri“, kazao je glavni trener badminton reprezentacije Srbije Milan Barbir.
Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava doprinelo je u značajnoj meri učešću srpskih reprezentativaca na turniru uBugarskoj.

Povezana vest:  KUGLANJE, U subotu u Banji Junaković prijateljski meč Srbije i Rumunije