sah

ŠAH VESTI

Sutra počinje ekipno prvenstvo Srbije u šahu

Ekipno prvenstvo Srbije u šahu, uz učešće po 12 muških i ženskih ekipa, počinje sutra u kragujevačkom hotelu Šumarice. Titule brane Novosadski šah klub (MŠK) u muskoj i beogradski BAS u ženskoj konkurenciji. Neizvesno je učešće Valjevskog ŠK „Sveti Nikolaj“ kod muškaraca, koji zbog materijalnih teškoća ima problema da okupi ekipu. 
Uz NŠK, favoriti za titulu u muškoj konkurenciji su kragujevački Vodovod i aktuelni pobednik Kupa Srbije, Jugović iz Kaća, a u ženskoj konkurenciji, pored BAS-a, kandidati za najviši plasman su Jelica iz Goračića i beogradski Rad. 
Po običaju, skoro sve ekipe u obe konkurencije angažovale su po jednog stranca. Ovoga puta, doduše, manje je zvučnih imena u poređenju sa ranijim državnim prvenstvima, pa je najviše igrača sa prostora bivše Jugoslavije.
Na muškom turniru igraće crnogorski velemajstori Nikola Đukić za Spartak (Subotica), Dragan Kosić za Sloven (Ruma) i Dragiša Blagojević za Radnički KG. Iz BiH angažovani su Predrag Nikolić za Jugović i Denis Kadrić za Delfin BG. 
Dragan Šolak, koji sada nastupa za Tursku, igra za NŠK. Kiril Georgijev iz Bugarske za Metalac Takovo GM, a Vasil Spasov za Jasenicu SP. Ruski velemajstor Boris Gračev pojačaće Vodovod, a Dimitriu Mastrovasilis iz Grčke beogradsku Lastu. 
Bez stranača su Nišlije i Valjevci, ukoliko se pojave u Kragujevcu. Na ženskom turniru strane igračice neće imati Rudar KM, IN iz Debrca, Kraljica sa Petrovaradina i Nestor iz Zemuna. 
Margarita Vojska iz Bugarske pojačaće Zlatar NV, a Iva Videnova Radnički iz Rudovaca. Ina Gaponenko iz Ukrajine igraće za BAS, Natalija Žukova za Jelicu, a Marija Muzičuk za Rad. Kubra Ezturk iz Turske za NŠK, Svetlana Petrenko iz Moldavije za Radnički BG, a Evgenija Ovod iz Rusije za Jugović. 
U prvom kolu muškog turnira igraju: Spartak-Delfin, Metalac-Jugović, NŠK-Niš, Vodovod-VŠK, Sloven-Jasenica, Radnički-Lasta. 
Parovi prvog kola ženskog turnira: Zlatar-Nestor, Jelica-Kraljica, Rudar-Jugović, Radnički BG-Radnički (Rudovci), NŠK-IN, BAS-Rad.  Za muške ekipe igre šest šahista, a za ženske četiri šahistkinje.

Povezana vest:  ZOI DOPING, MOK ponovo analizira uzorke sa ZOI u Torinu 2006.

Ekipno prvenstvo Srbije završava se 3. septembra posle 11 kola po jednokružnom Bergerovom sistemu (svako sa svakim).