javni cas-ginisBorovčanin: Potrebno stabilno i čisto finansiranje u sportu

Celokupan sportski sistem u Srbiji mora da bude modernizovan i uređen, što podrazumeva i stabilno, jasno i čisto finansiranje u toj oblasti, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva za omladinu i sport Nenad Borovčanin.
Profesionalni klubovi moraju da budu kvalitetno organizovani, poput onih u razvijenim zemljama sveta, kako bi uz stabilan sistem finansiranja sportisti u njima bili uspešni i dobro plaćeni, rekao je Borovčanin novinarima prilikom posete regionalnom dečjem košarkaškom kampu na Letenki, na Fruškoj gori.
S druge strane, dodao je on, ta modernizacija znači i da besplatno bavljenje sportom u Srbiji bude dostupno svakom detetu, kroz školske i rekreativne sportske aktivnosti.
-Moramo da se fokusiramo na to da pratimo svetske trendove. Možemo slobodno da kopiramo sportske sisteme razvijenih zemalja, poput SAD, Velike Britanije i drugih, prilagođavajući ih našim uslovima?, kazao je Borovčanin, naglasivši da je „važan taj naš korak ka Evropi“ zbog toga što nam donosi uređen sistem i u sportu.
Uređen sistem podrazumeva, između ostalog, kvalitet i stabilno finansiranje, ali isto tako i „jasno i čisto finansiranje“, u kojem ne postoje samo prihodi nego i kontrolisanje rashoda, objasnio je državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta.
Borovčanin ističe da se danas u srpskom sportu „vrti veliki novac“, kojeg imaju mnogi menadžeri, funkcioneri i drugi, a da su istovremneno mnogobrojni klubovi u velikim dugovima.
-Mislim da novca u sportu ima dovoljno, samo ga treba pravilno rasporediti – kazao je Borovčanin, objašnjavajući suštinu sistema stabilnog finansiranja sporta.

Povezana vest:  ZOI VANKUVER, BOB, Staza u Visleru i dalje muči takmičare