Balkansko prvenstvo do 15 god Karatas 2012 Srpski timI predsednik Evropske badminton konfederacije na istorijskoj Balkanijadi u Karatašu

U Omladinskom kampu “Đerdap“ kraj Kladova, koji godinama unazad preko leta postaje jedna od glavnih oaza srpskog sporta, od 27. do 29. avgusta 2013. biće ispisana nova stranica u istoriji balkanskih badminton šampionata. U organizaciji Badminton saveza Srbije (BASS), a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, najbolji badmintonci i badmintonke uzrasta do 15 godina tri dana će se u Omladinskom kampu „Đerdap“ boriti za odličja na Balkanskom prvenstvu koje će oboriti rekord po broju zemalja učesnika. U Karataš stiže čak devet nacija sa preko 150 takmičara i zvaničnih lica što će predstojeće takmičenje lansirati na prvo mesto liste najmasovnijih Balkanijada u njenoj istoriji. Predznak istorijski događaj za Badminton savez Srbije, koji je već ove godine u Novom Sadu bio režiser još jednog velikog badminton takmičenja mlađih kategorija – Serbian Youth International NOVI SAD 2013, daće i prisustvo predsednika Evropske badminton konfederacije (BEC) Portugalca Žoao Matoša koji povodom ovog takmičenja stiže u našu zemlju.
“Baš u godini kada Badminton savez Srbije obeležava dve decenije postojanja pomerili smo granice u mnogim segmentima i pokazali da, u organizacionom smislu, možemo da stanemo uz rame svima. Nakon Serbian Youth International NOVI SAD 2013 bićemo domaćini još jednog velikog međunarodnog takmičenja a izuzetno zadovoljstvo nam pričinjava činjenica da će baš u našoj zemlji, i to u godini jubileja srpskog badmintona, biti oboren rekord po broju zemalja na Balkanskim prvenstvima. Ovu priliku koristim da se posebno zahvalim Ministarstvu omladine i sporta na snažnoj finansijskoj podršci u organizaciji kako predstojeće Balkanijade tako i Međunarodnog trenažnog kampa u Karatašu koji je prethodio ovom takmičenju i koji je okupio najdarovitije badmintonce i badmintonke iz Bugarske, Republike Srpske i Srbije. Veliku čast i izuzetno priznanje srpskom badmintonu predstavlja upravo zvanična poseta predsednika Evropske badminton konfederacije Žoao Matoša koji će svojim prisustvom u Karatašu i održavanjem brojnih zvaničnih sastanaka u izuzetnoj meri uveličati ovu manifestaciju i, sigurni smo, doprineti daljem razvoju badmintona u Srbiji i regionu. Takođe, Balkanijadi će prisustvovati i predsednik Balkanske badminton asocijacije Bugarin Puzant Kazabjan“, kazao je predsednik Upravnog odbora BASS i potpredsednik Balkanske badminton asocijacije Radomir Jovović, od nedavno i član Komisije za razvoj BEC.
U izuzetno jakoj ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji na Balkanskom prvenstvu ogledaće se i jedna od najtalentovanijih generacija sprskog badmintona u koju se polažu velike nade da će u budućnosti zasijati punim sjajem na međunarodnoj sceni. Sastav domaće reprezentacije satkan je od najboljih
naših takmičara u ovom uzrastu a činiće ga: Andrijana Stanković, Anja Velemir, Lena Janić, Milica Sokolović, Marija Sudimac, Luka Milić, Nenad Milošević, Aleksa Lutovac, Mateja Manić i Kristijan Bela.
Njih će sa klupe predvoditi treneri Milan Barbir, Dragan Antić, Nikola Mijačić i Mirjana Vasić koji će pokušati da izvuku maksimum iz naših igrača u okršajima sa takmičarima iz Grčke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Turske, Moldavije i Albanije.
„Lane smo na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godine, takođe u Karatašu, osvojili četiri medalje, sve bronzane. Ove godine konkurencija biti neuporedivo jača i pre svega očekujemo od svih naših reprezentativaca da pruže svoj trenutni maksimum. U tom slučaju mislim da odličja neće biti daleko“, istakao je glavni trener badminton reprezentacije Srbije Milan Barbir.
Ministarsvo omladine i sporta u Vladi Republike Srbije je pokrovitelj Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina koji su podržali i Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Balkanska badminton asocijacija, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Anti doping agencija Republike Srbije. Prijatelji predstojećeg događaja su proizvođač sportske opreme „Yonex“, kao i kompanije „Tin šped“, „Lasta“, „Winners“, „Naša Koka“ i OK „Đerdap“.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, Gorštaci grabe ka slavi