ministarka_samardzic_markovicSamardzić razgovarala sa sportskim radnicima

 

Zakon o sportu treba da reši pitanje finasiranja klubova i da definiše šta je opšti interes u sportu, a ne da gradonačelnici odlučuju kome će dati sredstva, a kome ne, rekla je danas u Aranđelovcu ministarka omladine i sporta Snežana Samardzić Marković. Najavljujući da će se zakon uskoro naći pred vladom, ministarka je istakla da je finasiranje klubova bitna pretpostavka za stvaranje kvalitetnih nacionalnih selekcija, pa je zato ova godina proglašena godinom pomoći klubovima, iako Ministarstvo nema formalnu nadležnost za njihovo finasiranje, jer to rade opštine i granski sportski savezi. Na sastanku sa predstavnicima sportskih klubova iz Aranđelovca, Samardžić Marković je predstavila strategiju razvoja sporta do 2013. godine, koja predviđa tri prioriteta: decu u sportu, sportsku infrastrukturu i vrhunske rezultate.

Povezana vest:  Predsednik WADA: Ogromni oblak nad španskim sportom

-Vrhunski rezultati su postojali i ranije, ali je ovo ministarstvo prvi put uvelo fudbal u budžet. Počeli smo ozbiljno da radimo sa savezima oko unutrašnjeg uređenja, načina finasiranja, kao i pravdanja sredstava i tu su rezultati vidljivi – rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, u ministarstvu su relativno zadovoljni infrastrukturom, a oposebno time što je republički Zavod za sport, koji je nekada bio medicinska, naučna i razvojna institucija, ponovo postavljen na noge.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Biserčićeva 11. u kvalifikacijama za Letnje olimpijske igare mladih u Singapuru

Ona je dodala da je posebno važno da se ne rade samo veliki projekti, već i oni manji, koji su uglavnom van Beograda. Reč je o izgradnji 174 otvorena terena, 40 hala, od čega 30 školskih, četiri bazena i jednog klizališta.

-Nisam zadovoljna stanjem u školskom sportu, zato što nemamo dobre školske lige kao što smo nekada imali. Školski sport je dosta zamro i nemamo više ni sekcije u školama – rekla je ministarka i objasnila da je zbog toga pre tri godine osmišljena kampanja „Sport za sve, oprema za sve“, u okviru koje je oko hiljadu škola u Srbiji zamenilo 30 godina staru opremu i rekvizite.

Povezana vest:  ŠAH VESTI, Počeo 45. Osmomartovski turnir za šahistkinje