nenad borovcaninBorovčanin: Moramo da budemo oprezni sa privatizacijom

Državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin rekao je danas da je veoma važno da u Srbiji postoji politička podrška za privatizaciju sportskih klubova i dodao da je u tom procesu potrebno biti veoma oprezan, kako se ne bi ponovile neke greške napravljene tokom privatizacije u privredi.
-Drago mi je da je ideja o privatizaciji sportskih klubova potekla upravo od dva ključna političira u našoj zemlji, premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, što je jako važno, jer ako nema političke podrške da se to desi, onda je vrlo teško i da dođe do privatizacije. U procesu privatizacije moramo da budemo jako oprezni, pre svega, jer ne mogu svi klubovi da se privatizuju, ali da oni koji mogu, budu privatizovani na kvalitetan način, kako ne bismo imali situaciju kao u privredi, gde su se mnoge uspešne i dobe društvene firme privatizovale, pa su sad u stčcaju ili propadaju totalno – rekao je Borovčanin.
On je dodao da je potrebno napraviti dobre zakonske i normativne preduslove, kako se tako nešto ne bi dogodilo najvećim srpskim klubovima, pre svega u fudbalu.
-Kada govorimo o privatizaciji i vrednosti sportskih klubova moramo da imamo jasnu sliku šta se privatizuje i ko privatizuje. Spominju se velika imena svetskog fudbala i bio bih jako srećan da najveći giganti u fudbalu i košarci dođu kod nas. Ako uzmemo primer velikih klubova, poput Mančester Junajteda, Čelsija, Intera, Milana ili Barselone, njihova vrednost se meri kroz vrednost igrača, brenda, prometa u fan šopovima, a kod nas se uglavnom misli isključivo na lokaciju stadiona. Moramo to da razdvojimo – istakao je Borovčanin.
Prema njegovim rečima, dok se ne usvoji strategija, zalagaće se da se sportski stadioni razdvoje od klubova, da se sa njima posebno postupa, odnosno da se možda formira posebno odeljenje u direkciji za imovinu ili posebna direkcija, kako bi se napravio model javno-privatnog partnerstva.
-Investitor bi tada mogao da investira u lokaciju i da obaveza bude izgradnja modernog stadiona. Nakon toga, država bi na određen broj godina ustupala stadion fudbalskom klubu i na taj način podržavala razvoj kluba. Najsvežiji primer imamo u Velikoj Britaniji, gdre je Vest Hem dobio Olimpijski stadion na 50 godina, što je takođe jedan od modela da preuzmemo kako radi savremeni svet, ali isto možemo tako da dovedemo eksperte iz Velike Britanije, Spanije, Italije, Nemačke, da nam pomognu u stvaranju modela privatizacije sportskih klubova – naglasio je Borovčanin.
Borovčanin je posebno naglasio značaj brige o sportskim klubovima, pre nego što proces privatizacije bude završen.
-Ne smemo dozvoliti da se ugase i da njihovi minusi porastu na još veće cifre od ovih sada, od kojih se već vrti u glavi. Nekoliko desetina miliona je veliki minus i za državu, a kamoli za investitora. Mi moramo da sprečimo i napravimo model zdravog sistema održivosti, pre svega da ona sredstva, oko 10 miliona godišnje, koja dolaze uglavnom od javnih preduzeća i kompanija koje su u vezi sa državom budu pravilnije raspoređena. Ne igraju samo Zvezda i Partizan fudbal i košarku, igra se i u Kragujevcu, Nišu, Užicu, Novom Sadu. Bez njih nema razvoja sporta, moramo da napravimo jasan kriterijum, da se pored istorijata vrednuju i rezultati — poručio je državni sekretar.
I na kraju, kao izuzetno važan faktor , Borovčanin je naveo značaj toga da glavne vesti iz sportskih klubova ne budu prepucavanja predsednika, potpredsednika, članova Upravnih odbora…
-To nisu sportske vesti, vreme je da oni shvate svoju odgovornost i da što više promovišu igrača, da opet u dečijim sobama imamo njihove postere, a ne da igrači budu manje poznati od funkcionera. To je jako važno, jer bez uzora mladim ljudima ne možemo imati ni društvo koje se bavi sportom i koje je zainteresovano za sport. Uzori nisu tu samo da bi se neko opredelio da se bavi nekim sportom, već i da budu uzori za ponašanje van terena – zaključio je Borovčanin.
Prethodnih dana premijer Dačić i prvi potpredsednik Vlade Vučić najavili su privatizaciju sportskih klubova, a potom su čelni ljudi Partizana i Crvene zvezde istakli spremnost da što pre uđu u taj proces.
Takođe, mediji su pisali da su za privatizaciju najpopularnijih srpskih klubova zainteresovani i neki bogati inostrani biznismeni, poput vlasnika Čelsija Rusa Romana Abramoviča.

Povezana vest:  Kolašinac: Njujork glavna provera za Moskvu