nenad borovcanin

Borovčanin i Kou o strategiji razvoja srpskog sporta

Državni sekretar u ministarstvu omladine i sporta Nenad Borovčanin sastao se danas u Londonu sa legendarnim britanskim atletičarem lordom Sebastijanom Kouom, razgovarao sa njim o podršci Srbiji u izradi nove Nacionalne strategije razvoja sporta i dogovorio da dvostruki olimpijski šampion početkom decembra poseti Beograd.
Kou je osnivač i prvi čovek vodeće britanske kuće za strateško planiranje u sportu „CSM Sport and Entertainment?, a prethodnih godina bio je predsednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Londonu.
Tokom posete Beogradu, Kou bi trebalo da se sastane sa sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i premijerom Srbije Ivicom Dačićem, a biće i gost Atletskog saveza Srbije, kako bi čestitao srpskim atletičarima, koji, kako je naveo, na njihovo veliko iznenađenje, postižu izuzetne rezultate, u uslovima kada još uvek nemaju ni svoju dvoranu.
-Veliko mi je zadovoljstvo što ljudi poput lorda Koua imaju volju da pomognu našoj zemlji u razvoju sporta i svemu onome što je sastavni deo modernih svetskih sportskih strategija. Moderna infrastruktura, granica između profesionalnog i amaterskog sporta, finansiranje, privatizacija, borba protiv huliganizma, školski i rekreativni sport, samo su neki od preduslova da sport zaista ima ulogu u kreiranju društva. Sport nije samo trening i takmičenje, vea način zdravog življenja, mentalnog osnaživanja, povezivanja sa ljudima, kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena, što automatski znači manju stopu delikvencije, fizičkih i mentalnih devijacija, manje bolesnih ljudi, manje narkomana i alkoholičara. Zbog toga je važno da preuzmemo svetske modele i iskoristimo pomoć prijatelja u svetu – izjavio je Borovčanin.
On se u finišu posete Londonu sastao i sa predstavnicima britanskog ministarstva spoljnih poslova, gde je razgovarano o daljim koracima i aktivnostima u cilju približavanja ove dve zemlje u oblasti razvoja omladine i sporta.
-Nadam se da ćemo napraviti saradnju sa Velikom Britanijom i raditi na povećanju mogućnosti za mlade, njihovog društvenog aktivizma, sistema volontiranja, neformalnog obrazovanja s ciljem veće zaposlenosti mladih, obukama iz oblasti preduzetništva u IT digitalnoj ekonomiji i agraru i povezivanju omladinskih organizacija ove dve zemlje. Uređeni sistemi nisu pali s neba u druge zemlje umesto u naše dvorište, već je to rezultat rada i dobre organizacije – zaključio je Borovčanin.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zvezda i Kragujevac jure Evropu, Kristal sijao u Banji Junaković