paraglajdingSrbija u vrhu svetske liste vazduhoplovnih sportista

Na upravo održanoj Generalnoj konferenciji Svetske vazduhoplovne federacije (FAI) u Maleziji, predstavljeni su rezultati vazduhoplovnih sportista sveta po različitim kategorijama. Najnovija FAI rang lista zemalja koje su osvojile odličja u 2012. godini pokazuje da je Srbija na izuzetno visokoj poziciji. Naime, među više od 100 članica FAI-a, Srbija se po broju osvojenih medalja nalazi na 6. poziciji, sa osvojenih pet zlatnih, dve srebrne i tri bronzane medalje na Evropskim i Svetskim prvenstvima prošle godine. Ispred Srbije na ovoj listi nalaze se zemlje koje imaju mnogo više ekonomskog potencijala i mogućnosti za ulaganje u vazduhoplovstvo – Rusija, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Poljska i Nemačka.
Najzaslužniji za ovako dobar rejting Srbije na svetskom nivou su piloti paraglajdera i raketni i vazduhoplovni modelari, ali veliki pomak je vidljiv i u drugim granama sportova gde Vazduhoplovni savez Srbije aktivno radi na vraćanju naših takmičara na međunarodnu scenu poput jedriličarstva, padobranstva, balonarstva.
Pored navedenog broja medalja koji se odnosi samo na osvojene pozicije u pojedinačnoj konkurenciji, Srbija je osvojila još dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje u ekipnoj seniorskoj konkurenciji. Junirski rezultati na ukupnu sumu dodaju još osam medalja, pa bi tako ukupan broj odličja Srbije bio 23 medanje za samo godinu dana!

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Hiršer pobednik veleslaloma u Areu