Udovicic i Caplovic

Udovičić za podsticanje masovnog bavljenja sportom

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je danas da će Srbija ostati sportska nacija samo ako se pored masovnog praćenja sporta svi budu bavili sportom. Udovičić je danas u Beogradu sa ministrom prosvete, nauke, istraživanja i sporta Slovačke Dušanom Čaplovičem razgovarao o unapređenju saradnje i razmeni iskustava dve zemlje u oblastima omladine i sporta. 
Dvojica ministara saglasila su se da je Srbija jedna od vodećih evropskih sportskih nacija, ali da je potrebno razviti sistem kojim će se podsticati masovno bavljenje amaterskim i rekreativnim sportom, kako bi ta pozicija u budućnosti bila učvršćena. 
-Moramo da preuzmemo evropska iskustva u organizovanju rekreativnog sporta, to je praksa u Evropskoj uniji i težimo da napravimo sistem u kome sport nije privilegija, već pravo i mogućnost dostupna svoj deci i mladima – rekao je Udovičić, navodi se u saopštenju. 
Udovičić je dodao da su prioriteti ministarstva jasni – briga o omladini, vraćanje fizičke kulture u osnovne škole na pravi način, bolja briga o deci i jačanje amaterskog sporta, „jer su to preduslovi za zdraviju naciju“.
Slovački ministar Čaplovič rekao je da Srbija može da računa na iskustva te zemlje u rešavanju pitanja iz obalsti omladine i sporta.
-Imate našu podršku na putu ka Evropskoj uniji. Omladina i sportisti su mostovi koji spajaju ljude i države. Saradnja naših zemalja je u ovim segmentima već na veoma visokom nivou, a spremni smo da vam stavimo na raspolaganje sva naša iskustva – rekao je Čaplovič i pozvao Udovičića da poseti Slovačku.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd „Poštanska štedionica“, Pionir i „Junaković“ u četvrtfinalu Lige šampiona