sah

ŠAH VESTI

Bogosavljević pobednik Gliginog memorijala

Aktuelni prvak Srbije u šahu, velemajstor Boban Bogosavljević pobednik je memorijalnog turnira „Legendarnom Gligi u čast“, koji je danas igran u Pančevu. Bogosavljević je osvojio sedam poena iz devet partija, uz pet pobeda i četiri remija. Toliko su imali i velemajstori Ivan Ivanišević i Miloš Perunović iz Srbije, takođe državni reprezentativci, kao i Vladimir Dobrov iz Rusije i Dalibor Stojanović iz BiH, ali i labije dodatne kriterijume. 
Po pet pobeda i četiri remija imali su i Ivanišević, Perunović I Stojanović, dok je Dobrov zabeležio sedam pobeda, ali i dva poraza, od Borka Lajthajma i Bogosavljevića. Po 6,5 poena osvojili su Tadić, Pavlović, Milanović i Ristić, po šest poena Sedlak, Bošković, Roganović, Miljković, Vukić, Nestorović i Kosanović, dok grupu od sedam šahista sa po 5,5 poena predvodi Lajthajm. 
Turnir je igran u znak sećanja na najboljeg jugoslovenskog velemajstora Svetozara Gligorića Gligu (1923-2012), a organizovao ga je istoimeni šahovski klub iz Pančeva. 
Taj klub je dobio Gligorićevu zaostavštinu, pa će, u saradnji sa Gradskom upravom, nastojati da u Pančevu napravi spomen sobu šahovskog velikana, koju će moći da posećuju ljubitelji „drevne igre“ iz zemlje i sveta.“ 
Na današnjem turniru učestvovala su 82 igrača iz šest zemalja, igrano je devet kola po Švajcarskom sistemu sa ubrzanim tempom od 15 minuta po igraču. 

Povezana vest:  KUGLANJE, Partizan – Metalac u četvrtfinalu Kupa Srbije