sahŠAH
Azerbejdžan i Ukrajina evropski prvaci u šahu

Muška reprezentacija Azerbejdžana i ženska selekcija Ukrajine osvojili su Evropsko prvenstvo, koje je danas završeno u Varšavi.
Muška ekipa Srbije zauzela je 13. mesto sa 10 meč bodova posle današnje pobede protiv Turske sa 3:1, a ženska ekipa je takmičenje završila na 16. mestu sa devet meč bodova, nakon uspeha protiv Italije od 2,5:1,5.
Cele poene protiv Turske osvojili su Ivanišević, Perunović I Damljanović, dok je Inđić pretrpeo prvi poraz. Protiv Italijanki, pobedile su Stojanović i Rakić, Vojinović je remizirala, a Manakova je izgubila.
Ukrajinke su titulu osvojile kolo pre kraja, sa 15 meč bodova, a danas su sa 1:3 poražene od branioca titule Rusije. Srebro je osvojila Rusija (14-25,5), a bronzu Poljska (14-21,5).
Ženska reprezentacija Ukrajine je opravdala ulogu najvećeg favorita, u sastavu su bili velemajstori Katarina Lahno, Ana Ušenina, Marija Muzičuk, Natalija Žukova i rezerva Ina Gaponenko.
Muška reprezentacija Azerbejdžana je bila šesti favorit turnira, a do titule evropskih prvaka sa 14 meč bodova došli su kao jedina neporažena ekipa posle današnjih 2:2 sa Jermenijom.
Titulu Azerbejdžanu doneli su velemajstori Šakrijar Mameđarov, Timur Rađabov, Eltaj Safarli, Rauf Mamedov i rezerva Gadir Guseinov.
Francuska je izgubila sa 1,5:2,5 od Rusije, ali je osvojila srebro sa 13 meč bodova, koliko ima i Rusija, koja je osvojila bronzu zbog lošijih dodatnih kriterijuma. Bez medalje je ostala Jermenija, takođe sa 13 meč bodova.
Igrano je devet kola po Švajcarskom sistemu. Poslednji su na šampionatu partiju završili Najdžel Šort i Gžegorž Gajevski (1:0) za 2:2 u meču Engleska-Poljska.
Pre dve godine, u Grčkoj, prvaci Evrope u šahu bili su Nemačka u muškoj i Rusija u ženskoj konkurenciji.

Povezana vest:  Peruničić: Sport da bude dostupan svakom detetu