Dragoslav Petrovic
BADMINTON
Bronza za Dragoslava Petrovića u Češkoj
 
Najbolji srpski junior na najlepši način je zaokružio evropsku turneju na kojoj se nalazio protekle dve nedelje. Na Yonex Czech Junior International Orlová 2013 (14-17. novembar 2013), u izuzetno jakoj konkurenciji 64 najbolja evropska igrača uzrasta do 19 godina, serijom od četiri uzastopne pobede Petrović je osvojio bronzanu medalju i time još jednom dokazao da pripada grupi najtalentovanijih igrača Starog kontinenta. Da nije bilo povrede ramena, zbog koje je morao da preda polufinalni duel, medalja u Orlovi bi gotovo sigurno bila i sjajnija iako je i bronzano odličje izvanredan uspeh.
-Ovaj rezultat mi znači veoma mnogo, jer sam korak bliže plasmanu na Olimpijske igre mladih. Najviše mi je značila pobeda protiv prvog nosica koji je među prvih 10 na svetskoj rang listi. Mislim da nema boljeg osećaja nego uraditi nešto što niko nije očekivao. Zadovoljan sam rezultatom i radujem se sledećim turnirima i izazovima na kojima ću, nadam se, ostvariti još bolje plasmane nego do sada – istakao je nakon osvajanja medalje u Češkoj Dragoslav Petrović.
Naš reprezentativac je sjajno otvorio turnir u Češkoj. U prvom kolu je bio ubedljiv protiv domaćeg takmičara Jakuba Hurta prepustivši mu svega 12 poena (21:3, 21:9). U drugom kolu očitao je lekciju Rusu Aleksandru Vasilkinu (21:14, 24:22) što je bila samo uvertira za meč osmine finala u kojem se namerio na prvog nosioca turnira Čeha Adama Mendreka, trenutno šestog na juniorskoj evropskoj, a desetog na svetskoj rang listi. Petrović je u okršaj za plasman među osam najboljih ušao odlučno i silno motivisano u želji da pokaže da za njega trenutno nema nepremostivih prepreka. I to mu je pošlo za rukum. Igrao je kao u transu savladavši u dva seta (21:16, 21:18) prvog favorita turnira. Uspeh ga nije uljuljkao. Samo dva sata kasnije izašao je na teren gde je posle velike borbe upisao i četvrtu pobedničku “recku“, vrednu plasmana u polufinale i samim tim osvajanja medalje. S 2:1 u setovima (21:19, 19:21, 21:19) pao je Slovenac Andraz Krapez. Dvanaest sati odmora nije bilo dovoljno da Petrović sanira problem sa ramenom koje ga je mučilo i drugog dana turnira. Izašao je na polufinalni megdan Poljaku Krzysztofu Jakowczuku ali je predao duel prvi vođstvu rivala od 1:0 (21:16) u setovima.
Bronzom u slovenačkoj Mirni, plasmanom među osam najboljih u slovačkoj Dubnici i bronzanim odličjem u češkoj Orlovi Petrović će se probiti među 12 najboljih igrača na rang listi takmičarskog kruga Evropske badminton konfederacije što je rezultat za divljenje i predstavlja veliki podstrek za celokupni srpski badminton.
Oduševljenje Petrovićevim nastupom u Češkoj nije krio ni glavni trener srpske badminton reprezentacije Milan Barbir.
-Potencijal koji Dragoslav poseduje i na poslednjih par turnira demonstrira, došao je napokon do punog izražaja. Pobeda nad šestim juniorom Evrope i desetim juniorom sveta može samo da potvrdi da je Dragoslav, koji je učesnik posebnog razvojnog programa podržanog od strane Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije, još jedan u nizu igrača Badminton saveza Srbije čije su mogućnosti i perspektiva velike. Nažalost, povreda ga je sprečila da možda i osvoji ovako jak evropski juniorski kup, ali smo sigurni da će se i to ostvariti u bliskoj budućnosti. Ukoliko uspemo da mu održimo ili još i podignemo formu, te obezbedimo dovoljan broj kvalitetnih turnira do kraja sezone, Dragoslav bi mogao da ostvari plasman na Olimpijske igre mladih što bi bio savršen ali i još jedan vrlo zaslužen poklon Badminton savezu Srbije za 20 godina njegovog postojanja – kazao je Barbir.
Petrović je u Orlovi nastupio i u konkurenciji dubla gde se u tandemu sa Hrvatom Franom Galjerom plasirao među 16 najboljih parova. Ipak, njih dvojica su u osmini finala izgubili od austrijske kombinacije Leon Seiwald, Andrej Serov.
Povezana vest:  HOKEJ NA LEDU, DIVIZIJA 2, GRUPA A, Poraz od Australije na kraju