lainovic zavod 1

Nakon Dejvis kupa Dušan Lajović na testiranjima u Zavodu za sport

U Zavodu za sport na Košutnjaku Dušan Lajović je radio osnovne medicinske preglede i druga testiranja samo dan nakon poraza u Dejvis kupu protiv reprezentacije Češke gde je odigrao dva meča, prvo protiv Tomaša Berdiha a potom i Radeka Stepaneka.

– Oba dana, i u petak i u nedelju, igrao sam nešto manje od dva sata. U oba meča trema je postojala, iako protiv Berdiha nije dominirala,  budući da je među deset igrača sveta. Rezultatom globalno nisam zadovoljan ali će mi ovo iskustvo u budućnosti mnogo značiti.

Povezana vest:  AMERIČKI FUDBAL, SAFS, Američka ambasadorka na treningu šampiona u Kragujevcu

 Teniski debitant je na Odeljenju medicine sporta  radio osnovni antropometrijski pregled, EKG, ergospirometriju, spirometriju, ultrazvuk srca i pshiloško testiranje. Ovi pregledi su, kako kaže, osnova za svako bavljenje sportom.

-Sportskomedicinski pregledi sportistima mnogo znače jer su naša opterećenja velika, i fizička i psihička. Moramo videti da li ima promena u našem organizmu  jer je naše telo oruđe za rad, i naša obaveza je da ga redovno kontrolišemo.

Povezana vest:  Ruska šampionka u kros kantriju suspendovana zbog dopinga

Trenutno 117 teniser sveta u procesu teninga primenjuje sve sugestije stručnjaka Zavoda za sport za sledeću sezonu,a posebno ističe ulogu psihologa.

-Mentalni sklop u tenisu je jako važan, da ne kažem izražen, s obzirom na to da su danas igrači po fizičkim predispozicijama i tehnici gotovo izjednačeni. Tokom godine svake nedelje igrate mečeve, i bez obzira da li gubite ili pobeđujete imate jako malo vremena za oporavak, u svakom smislu.

Stručnjaci za analitiku u sportu su teniskom reprezentativcu izvršili procenu funkcije mišića u zglobu ramena. Ovo je praksa kod tenisera ako se zna da je regija zgloba ramena najosetljivija na povrede. Osim procene funkcije mišića u zglobu ramena na izokinetičkom dinamometru je moguće proceniti sposobnosti izvođenja pokreta prilikom primene različitih udaraca dominantne i nedominantne ruke i utvrditi simetričnost mišićnih grupa odgovornih za određeni pokret.

Povezana vest:  UMETNIČKO KLIZANJE, Moskva domaćin SP umesto Tokija


Dušan Lajović planira da u  narednoj sezoni čelindžere zameni ATP turnirima, kada izvesno očekuje i proboj među prvih 100 tenisera sveta.

lainovic zavod 2