Balkanska federacija na okupuOsnovan Vazduhoplovni savez Balkana

Na inicijativu Vazduhoplovnog saveza Srbije u Beogradu je potpisan Memorandum o razumevanju radi osnivanja Vazduhoplovnog saveza Balkana. Osnivačkom sastanku prisustvovali su predstavnici sedam država: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Grčke, Hrvatske i Srbije. Ispred Srbije, ovaj Memorandum potpisali su predsednik i generalni sekretar VSS-a, Željko Ovuka i Labud Bulatović, a podršku ovom važnom događaju su svojim prisustvom dali i sportski direktor Sportskog saveza Srbije, Dragan Šešum i komandant 204. Vazduhoplovne brigade, brigadni general Predrag Bandić.
Predstavnici preostalih zemalja koji su bili sprečeni da prisustvuju sastanku poslali su dopise u kojima podržavaju Memorandum i najavljuju da će ga potpisati u narednom periodu, čime će broj partnera novoformiranog Saveza biti 12. Savezu se mogu pridružiti i ostale zemlje, a početni partneri su pored gore navedenih i vazduhoplovni savezi Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Kipra.
Osnovni cilj osnivanja Vazduhoplovnog saveza Balkana je organizacija regionalnih tamičenja u svim vazduhoplovnim sportovima, a u okviru kalendara Svetske vazduhoplovne federacije. „Naši takmičari će imati više mogućnosti da na Balkanskim prvenstvima osvajaju bodove koji se zbrajaju na svetskim rang listama ali koji su važni i za njihova domaća rangiranja prilikom ocenjivanja od strane nadležnih ministarstava. Nekada su Svetska i Evropska prvenstva na udaljenim destinacijama i neki od Saveza iz regiona nisu bili u mogućnosti da svoje reprezentacije pošalju iz finansijskih razloga. Održavanjem takmičenja u regionu snizićemo troškove za sportiste kojima je to veoma važno, ali ćemo omogućiti i sportistima koji ne ispunjavaju stroge uslove za učešće na kategoriji 1 takmičenja da učestvuju na regionalnim prvenstvima“, izjavio je Željko Ovuka, generalni sekretar VSS-a povodom potpisivanja Memoranduma.
Potpisnici ovog Memoranduma nadaju se da će se najveći nivo saradnje ostvariti u oblasti vazduhoplovnog jedriličarstva, padobranstva, motornog letenja i balonarstva u kojima će se i organizovati prva regionalna takmičenja. Pored organizacije takmičenja, značajna saradnja očekuje se i u stručnom pogledu, kao i u povezivanju malih sportskih aerodroma među ovim zemljama.

Povezana vest:  BADMINTON, Bitka za državne prvake u Novom Sadu