vanja udovicic profil okt 2013Udovičić: Ulaganje pre svega, u sportove sa šansama na OI

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je danas da će se dobar deo budžetskih sredstava investirati u sportove od koji se očekuju medalje na Olimpijskiim igrama.
-Dobar deo para poreskih obveznika biće investiran u one sportove od kojih očekujemo medalje na narednim Olimpijskim igrama u Rio de Žanieru 2016, ali i na one koji do sada nisu osvajali odličja na Igrama, a imaju kapacitet za to. Cilj je da za vreme mandata obezbedim uslove za osvajanje više medalja na Irama u Riju – rekao je Udovičić.
On je ponovio da će Savez za školski sport I Univerzitetski savez Srbije imati značajno veće budžete nego do sada.
-Što se tiče saveza koji se bave rekreativnim i masovnim vežbanjem, želimo da oni svoje aktivnosti i odobrena sredstva usmere na edukaciju, a ne na odlaske na skupe konferencije širom sveta i na jednodnevne I kratkoročne akcije – poručio je Udovičić.
On je istakao da Savezi treba da budu motori promena u tom segmentu sporta, i to u smislu obezbeđivanja uslova za edukaciju kadrova širom Srbije, kao i za uključivanje većeg broja građana u redovno fizičko vežbanje.
-Sada su nam dostupni razni fondovi za finansiranje sporta van zemlje, a posebno Erasmus plus, gde će se najviše finansirati upravo programi iz oblasti masovnog sporta – rekao je Udovičić i dodao da će veliku ulogu u unapređenju rekreativnog sporta imati lokalne samouprave.
Udovičić je naglasio da će se u 2014. program kampova dići na viši nivo.
-Vratićemo kamp Karataš u našu nadležnost i onda će kampovi ponovo zauzeti veoma važno mesto u našem budžetu. Naš sport zaslužuje jedan kvalitetan omladinsko-sportski kamp koji već imamo, ali nismo ušli u posed zbog nekakvih birokratskih prepreka. Imamo viziju kako taj kamp treba da izgleda i imamo kapacitet da taj plan i ostvarimo i zato će to biti jedan od naših prioriteta u 2014 – zaključio je Udovičić.

Povezana vest:  GIMNASTIKA, SP ROTERDAM, Zlatne medalje otišle u Francusku, Kinu, Australiju i Rumuniju