srbija slavlje

Srpski sport u 2013: Španović, Bekrić, rukometašice…

Ljubitelji sporta u Srbiji godinu na izmaku pamtiće pre svega po uspesima atletičara Emira Bekrića, Ivane Španović i rukometašica na Svetskom šampionatu, ali i omladinske fudbalske reprezentacije i vaterpolo kluba Crvena zvezda.
Ni u doba velike Jugoslavije atletika nije mogla da se pohvali uspesima na svetskom nivou, a to je ovog lega pošlo za rukom Bekriću i Španovićevoj na SP u Moskvi. Oboje su osvojili bronzane medalje, Bekrić u trci na 400 metara sa preponama, a ŠPanovićeva u skoku u dalj. Njih dvoje su na taj način ponovo ucrtali atletiku na mapu srpskog sporta i najavili još bolju 2014. godinu.
Kraj 2013, bez dileme, ostaće upamćen po srebrnoj medalji koju su osvojili rukometašice na SP koje je odigrano na domaćem terenu. To je prva medalja od 2001. godine, a u finalu u Beogradskoj areni, gde je postavljen svetski rekord po broju gledalaca kada je u pitanju ženski rukomet, ipak je slavio Brazil sa 22:20.
Kao retko kad u prošlosti, srpsku javnost obradovao je uspeh fudbalera omladinaca, koji su letos osvojili titulu evropskog prvaka na šampionatu u Litvaniji. Izabranici Ljubinka Drulovića u finalu su slavili protiv Francuske sa 1:0 i najavili da fudbal u ovoj zemlji možda ipak ima kakvu-takvu budućnost.
Za tmurnu sliku o srpskom fudbalu, kao i obično, potrudili su se seniori i najbolji klubovi koji nisu uspeli da izbore jesen u Evropi. Partizan je u kvalifikacijama za LŠ izgubio od bugarskog Ludogoreca, a Crvena zvezda je u kvalifikacijama za LIgu Evrope položila oružje pred ukrajinskim Černomorecom.
Reprezentacija je, predvođena Sinišom Mihajlovićem očekivano je ostala bez plasmana na Mundijal u Brazil sledeće godine, a selektor je po završetku kvalifikacija podneo ostavku. Domaću, superligašku scenu, obeležio je protest polovine klubova, predvođenih Crvenom zvezdom, protiv predsednika FŠ Tomislava Karadžića, koji je najavio odlazak na zimu, ali je potom rekao da neće otići ukoliko se ne pronađe dovoljno kvalitetan kandidat za njegovog naslednika.
Uspeha je ipak, još bilo u 2013, koja je za vaterpoliste Crvene zvezde bila najbolja u klupskoj istoriji. Crveno-beli su osvojili četiri trofeja, Ligu šampiona, Superkup Evrope, prvenstvo i Kup Srbije, a sjajan je bio i kragujevački Radnički koji je došao do trofeja u Kupu Evrope. Međutim, kada je u pitanju reprezentacija, posle 14 godina, Srbija je doživela neuspeh i ostala je bez plasmana u polufinale jednog velikog takmičenja. Srpski vaterpolisti su u četvrtfinalu SP izgubili od Crne Gore.
Godinu za sobom najbolji srpski teniser Novak Đoković pamtiće po gubitku prvog mesta na ATP listi koje je zauzeo Španac Rafael Nadal, ali i po seriji osvojenih trofeja u završnici sezone i novim uspehom na Australijan openu.
Senku na srpski tenis bacio je poraz od Češke u finalu Dejvis kupa, ali više od toga suspenzija Viktora Troickog, koji je zbog nedolaska na doping kontrolu kažnjen prvo sa 16 meseci, ali je potom „pomilovan“ i zabranjeno mu je da igra 12 meseci.
Kada je u pitanju košarka, godina iza nas je bila manje-više uspešna i zanimljiva. Reprezentacija je osvajanjem sedmog mesta na EP u Sloveniji izborila plasman na šampionat sveta u Španiji sledeće godine, a u smiraj 2013. Dušana Ivkovića na klupi nacionalnog tima zamenio je Aleksandar Đorđević.
Prvi put u istoriji Srbija je ove godine dobila i dva učesnika Evrolige. Partizan je potvrdio dominaciju i osvojio titule u Jadranskoj ligi i Srbiji, a Crvena zvezda je plasmanima u finala ovih takmičenja takođe izborila vizu za evropsku košarkašku elitu. Ipak, ni u ovom sportu nije moglo bez incidenata u 2013, pa će tako godina ostati upamćena po neredima u Kragujevcu u finalu Kupa Radivoja Koraća koji su osvojili crveno-beli.
Kada su u pitanju „manji sportovi“ tekvondisti su opet bili odlični, osvojene su brojne medalje na Svetskim kupovima i Mediteranskim igrama, dok je Ana Bajić na prvenstvu sveta došla do bronze i ispravila „kiks“ olimpijske šampionke Milice Mandić, koja je eliminisana u četvrtfinalu.
Vredan pažnje je i slobodno se može reći podvig automobiliste Dušana Borkovića, koji je posle titule šampiona Evrope na brdskim stazama postao prvi Srbin, koji će se takmičiti u Svetskom šampionatu turing automobila, rame uz rame sa čuvenim Sebastijanom Lebom.

Povezana vest:  KUGLANJE, Pejin barjaktar na otvaranju SP u Detenhajmu