sah

ŠAH VESTI

Miroslav Miljković i Maja Milanović prvaci u šahu

Velemajstor Miroslav D. Miljković i prvokategornica Maja Milanović pobednici su večeras završenog Otvorenog prvenstva Beograda u šahute su se kvalifikovali za državno prvenstvo. Miljković je osvojio sedam poena iz devet kola, koliko imaju i Ivan Šarenac, Boško Abramović, Marko Nenezić i Goran M. Todorović ali i slabije dodatne kriterijume. 
U najvažnijim partijama večerašnjeg devetog kola, Miljković je pobedio Martića, Todorović je bio bolji od Popovića, a Šarenac od Radusinovića. Remizirali su Abramović i Nenezić. Učestvovalo je 107 takmičara, igrano je devet kola po Švajcarskom sistemu. 
Na ženskom turniru, Maja Milanović je osvojila 5,5 poena iz sedam partija, kao i drugoplasirana Teodora Rakić. Po 4,5 poena sakupile su ženski FIDE majstor Radmila Živić i ženeski intermajstor Amajlija Pihajlić. 
Učestvovalo je osam šahistkinja, igrano je sedam kola po Bergerovom sistemu (svaka sa svakom). Kvalifikacioni turniri za prvenstvo Srbije igraće se i u Vojvodini I centralnoj Srbiji. Većina učesnika državnog prvenstva u obe kategorije učešće je obezbedila po plasmanu u 2013, trenutnom rejtingu na rang liste FIDE ili na predlog selektora muške i ženske reprezentacije. 

Povezana vest:  Beograd po treći put domaćin skupštine ENGSO