Jenya Feldman 3

HOKEJ NA LEDU
Svetskog prvenstva u hokeju na ledu u Beogradu od 9. do 15. aprila

Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu za seniore Divizije II, Grupa A održaće se od 9. do 15. aprila 2014. godine u Beogradu, na klizalištu ledene dvorane „Pionir“.
Na svetskom šampionatu će pored domaće selekcije Srbije učestvovati i reprezentacije Australije, Belgije, Estonije, Izraela i Islanda.
Turnir se igra po jednokružnom ligaškom sistemu („svako sa svakim“). Najbolje plasirana selekcija obezbediće plasman u viši rang takmičenja (Divizija I, Grupa B), dok se najslabiji tim „seli“ u Diviziju II, Grupa B.
Svetsko prvenstvo organizovano je pod pokroviteljstvom Međunarodne hokejaške federacije (IIHF), uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda.
Savez hokeja na ledu Srbije (SHLS) u sezoni 2013/14. obeležava vredan jubilej. Prvog januara 1939. godine Međunarodna hokejaška federacija (IIHF) je u punopravno članstvo primila tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju. Nakon raspada nekadašnje zajedničke države 1991. godine, IIHF je kao sukcesora tadašnjeg Hokejaškog saveza Jugoslavije priznao nacionalnu federaciju SR Jugoslavije, kasnije SCG, a od 2006. godine savez hokeja na ledu samostalne Republike Srbije. Zahvaljujući ovoj činjenici, SHLS ove kalendarske godine slavi 75 godina od prijema u članstvo IIHF-a, a tim povodom Srbiji je dodeljena organizacija Svetskog prvenstva za seniore u Beogradu.

Povezana vest:  KUGLANJE, Juhas u Beogradu, Zavarko u Jedinstvu

Duh kanadskog hokeja na pripremama „orlova“
Reprezentacija Srbije je pripreme za Svetsko prvenstvo zvanično počela 16. marta u ledenoj hali „Pionir“.
Treninge nacionalnog tima vodi selektor Nikola Bera koji trenutno radi sa igračima koji nastupaju u domaćem šampionatu, dok će se do kraja marta pripremama priključiti i igrači koji nastupaju u inostranstvu.
Specifičnost ovoj akciji reprezentacije u odnosu na neke od prethodnih dao je Dženja Feldman (Jenya Feldman), kanadski trener ruskog porekla koji je prethodnih desetak dana boravio u Beogradu u okviru kampa HTI (Hockey Training Institute) iz Toronta, gde je mladim hokejašima iz regiona prezentovao specifičnosti bavljenja hokejom u Kanadi. U okviru ove akcije Feldman je na poziv rukovodstva našeg nacionalnog tima održao i nekoliko treninga sa nacionalnim timom, koji će biti od velike koristi reprezentativcima Srbije u borbi za što bolji plasman na Svetskom prvenstvu.
-Bila mi je velika privilegija i čast kad sam dobio poziv da pomognem srpskoj reprezentaciji. Veoma sam impresioniran trudom svih igrača reprezentacije. Mogu da vidim igrače kao što su Marko Kovačevic, Marko Sretović i Nemanja Janković kako predvode ekipu svojim radom i iskustvom na Svetskom prvenstvu u Beogradu – rekao je Kanađanin ruskog porekla.
-Moj prvi utisak o srpskom hokeju je da igrači i ljudi u Srbiji imaju veliku strast za hokejom. Sa pravim smerom i uz profesionalnu pomoć u organizaciji i izgradnji samih igrača, ovaj sport bi mogao biti veoma uspešan.

Povezana vest:  SKIJANJE, Božić: Naši uslovi "fića" u odnosu na hrvatski "ferari"

Najbolji srpski hokej ponovo u Beogradu
Svetsko prvenstvo u Beogradu biće odlična prilika da se na delu vide najbolji srpski seniori i domaći seniorski hokej ponovo približi sportskoj javnosti. Predstojeće takmičenje biće prvo seniorsko koje naša zemlja organizuje posle 2009. godine, kada je naša selekcija u Novom Sadu napravila najveći uspeh u istoriji srpskog hokeja i osvojenom zlatnom medaljom prvi put izborila plasman u Diviziju I, drugi najviši rang svetskog hokeja u tadašnjem formatu takmičenja.
Ipak, ovo prvenstvo će biti samo jedno u nizu takmičenja koja naša zemlja organizuje kao svojevrstan vid promocije „najbrže kolektivne igre na svetu“, budući da su u prethodne dve godine u Beogradu i Novom Sadu organizovana čak tri planetarna šampionata za mlađe selekcije (do 18 i 20 godina), pa će ovo biti četvrto veliko takmičenje koje se održava u našoj zemlji od 2012. godine.
Svi mečevi šampionata moći će DIREKTNO da se prate (u vidu „lajvstrima“) putem internet stranice www.sportuzivo.tv.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Čeh Kudelka pobednik skokova u Japanu

Raspored mečeva reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Beogradu:
Sreda, 9.4.2013. 20:30h Belgija – SRBIJA
Četvrtak, 10.4.2013. 20:00h SRBIJA – Izrael
Petak, 11.4.2013. slobodan dan
Subota, 12.4.2013. 20:00h Estonija – SRBIJA
Nedelja, 13.4.2013. 20:00h SRBIJA – Island
Ponedeljak, 14.4.2013. slobodan dan
Utorak, 15.4.2013. 20:00h Australija – SRBIJA