sah

ŠAH VESTI

Treći poraz Manakove

Posle večerašnjeg, trećeg poraza do sada, prvakinja Srbije u šahu Marija Manakova sve je dalje od mogućnosti da odbrani titulu osvojenu prošle godine u Pirotu. Manakova je izgubila od Ane Benderać, kojoj je to bila prva pobeda u pet kola na šampionatu, koji se igra u Banji Junaković kraj Apatina.
Peto kolo donelo je prvi poen Katarini Ostojić (17), koja je crnim figurama savladala omladinsku prvakinju Milu Žarković. Vodeće na tabeli, Jovana Vojinović i Ksenija Tomin zabeležile su nove pobede – Vojinović crnim figurama protiv Suzane Maksimović, a Tomin kao bela u partiji sa Sandrom Đukić. 
Najveća borba, uz 88 povučenih poteza, viđena je u partiji reprezentativki Anđelije Stojanović i Marije Rakić. Remi je sklopljen u topovskoj završnici u kojoj je Stojanović imala pešaka više. 
Remizirale su još Teodora Rakić i Maja Milanović. Na tabeli vode Vojinović i Tomin sa po četiri poena, ispred Stojanović sa 3,5 i Marije Rakić sa tri osvojena poena. 
Po 2,5 poena imaju Benderać, Maksimović i Đukić, a po pola poena manje Manakova i Teodora Rakić. Po 1,5 poena osvojile su Žarković I Milanović, a jedan poen ima Ostojić. U šestom kolu sutra (16.00) igraju: Đukić-Benderać, Milanović-Manakova, Vojinović-Teodora Rakić, Marija Rakić-Maksimović, Ostojić-Stojanović, Tomin-Žarković. 
Igra se 11 kola po Bergerovom sistemu, svaka sa svakom, a šampionat se završava 6. aprila. 

Povezana vest:  Romana Caran –devojka sa stotinu interesovanja