STEVICOdređene ekipe za trku „Kroz Srbiju“

 

Srbija će na 50. jubilarnoj trci „Kroz Srbiju“ od 14. do 19. juna imati tri selekcije – reprezentacija Srbije, „Festina“ i profi tim „Partizan Srbija“.

Selektor Radiša Čubrić odredio je sastav za dve selekcije . nacionalni tim i Festinu. U reprezentaciji Srbije startovaće 14. juna u Mladenovcu Nebojša Jovanović (Sparta Prag), Gabor Kasa (Spartak, Subotica), Dragan Spasić i Jovan Rajković (Železničar MBN), Predrag Prokić (Radnički Kragujevac), i Marko Stanković (Metalac, Kraljevo). Ekipu će voditi Radiša Čubrić.

U timu Festina voziće Aleksandar Milivojević i Milanko Petrović (Metalac, Kraljevo), Alelksandar Dukić i Dejan Marić (Železničar MBN), Marko Vuleta Đukanov (As Aptin), Goran Šmelcerović (Radnički Kragujevac). Ekipu će voditi Miroljub Krstić. Rezerve su za obe selekcije su Aleksa Marić (Crvena zvezda), Dejan Vidaković (As Apatin) i Vladan Vulićević (Metalac).

Mladi sportski direktor Partizana Dušan Banović odlučio se za ovaj sastav: Ivan Stević, Žolt Der, Esad Hasanović, Nikola Kozomara, Evgenij Sobal (Belorusija) i Jovan Zekavica. Rezerve su Svetislav Blagojević i Nikola Stefanović.

Povezana vest:  Članovi ekipe Lampre pod istragom zbog dopinga

– Već od utorka idemo na stazu trke – kaže selektor Radiša Čubrić.- Jedan dan provešćemo na trasi etape do Zlatibora, a potom idemo na Pale, odakle ćemo delom kolima, a delom na biciklu obići i završnu etapu trke do Rume. Imao tri dobre selekcije, koje mogu da pomognu da se jedan srpski vozač nađe na pobedničkom  postolju.  Nebojša Jovanović je u Norveškoj, Gabor Kasa u Kanadi, imaju dobr program…Za vikend će svi vozači iz Srbije  biti u Beogradu na dve trke, u subotu „Olimpijski trofej Svetomir Đukić“ i u nedelju „Velika nagrada Čubure“ za Ligu Srbije.

U profi timu „Partizan Srbije“ je Ivan Stević, koji je srpski adut za trku „Kroz Srbiju“:

– Mislim da će njegova forma biti prava za našu trku, jer nam je uspeh na njoj jedan od ciljeva sezone – uveren je  Dušan Banović. – Imaćamo dobru ekipu, očekujem  da će u Sobalu Stević imati dobrog pomoćnika i saradnika. Beloruski internacionalac je trenutno u Estoniji na dve jake trke sa reprezentacijom Belorusije i doći će maksimalno pripremljan u Srbiju.

Povezana vest:  Armstrong optužen za napuštanje mesta nezgode

Trka „Kroz Srbiju“imaće stazu podeljenu u šest etapa i ukupno 1.073 kilometra što je osma najduža trka u istoriji (najduža je bila trka 1998. 1.365 km), biće teška sa pet brdskih ciljeva od toga dva prve kategorije –  u petoj etapi Zlatibor – Pale (Sljemeč 1.300 metra i Ravna Romanija 1.200 metara) i očekuje se izuzetna konkurencija. Najavljen je dolazak Estonca Jana Kirsipua, četvrostrukog pobednika etapa na „Tur de Fransu“, Nemca Roberta Bartka olimpijskog i svetskog šampiona na pisti i Italijana Alberta Elija koji je 11 dana nosio žutu majicu na „Turu“. Među učesnicima su i Bugarin Pavel Šumanov pobednik trke „Oko Bugarske“,  Hrvat Radoslava Rogina trostruki pobednik trke „Putevima kralja Nikole“ …

Povezana vest:  Srpski takmičar teško povređen u neuobičajenoj nesreći

Trka se vozi pod sloganom „Turizam i biciklizam zajedno“ a predsednik Oranizacionog odbora je minstar omladine i sporta Snežana Samardžić Marković. Startuje 14. juna prvom etapom od Beograda (Mladenovca) do Zaječara, druga etapa je 15. juna Zaječar (Knjaževac) – Vranje (Vranjska banja), treća etapa je 16. juna Vranjska banja – Vrnjačka banja, četvrta etapa je 17. juna Vrnjačka banja – Zlatibor, peta etapa je 18. juna Zlatibor – Pale i šesta etapa je 19. juna Pale (Milići) – Ruma.

Na trci „Kroz Srbiju“ od vozača iz Srbije pobeđivali su Radoš Čubrić (1965. i 1970.), Momčilo Lajzer (1976.), Dragić Borovićanin (1982.), Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.), Rajko Čubrić (1988. i 1989.), Zoran Ilić (1992.), Saša Gajičić (1997. i 2001.) i Aleksandar Nikačević (2000. i 2002.)