dopingDirektor tima zatražio da se spreči mehanički doping

 

Sportski direktor biciklističkog tima Kofidis Alan Deloel zatražio je danas preglede kako bi se takmičari na Tur d’Fransu sprečili da u ramove svojih bicikala ugrađuju skrivene elektro-motore.

Mediji spekulisu da je italijanski bicklista Fabijan Kanselara pobedio na Trci oko Flandrije jer je vozio bicikl sa skrivenim elektro-motorom. On je negirao optužbe.

Deloel je rekao da bi Međunarodna biciklistička unija (UCI) trebalo da obavi preglede, kako bi se sprečio „mehanički doping“.

Povezana vest:  Žolt Der treći u prvoj etapi trke „Vuelta Bolivija“

-Nadam se da će se pobrinuti da nijedan biciklista to ne uradi, jer ako su tačni navodi, to je onda mehanički doping. U biciklizmu je stvar da se vozači takmiče svojom snagom. Ako se ugrađuju motori na bicikle, uskoro ćemo voziti moto-trku 24 sata Le Mana – rekao je on.

Na video-snimcima postavljenim na mnogobrojnim sajtovima čini se da Kanselara tokom trke pritiska jedno dugme na ručkama svog bicikla.

Povezana vest:  Marko Stanković 14. u kriterijumu u Banja Luci

-To je toliko ludo, da nemam šta da kažem. Ne želim da trošim mnogo vremena na tako glupu priču – rekao je Kanselara švajcarskim medijima početkom nedelje.

Sedmostruki pobednik Tur d’Fransa Lens Armstrong rekao je da mu je „muka od odgovaranja na to pitanje“, dok je bivši biciklista Johan Brinel rekao da je ta priča „tipična za naš sport“.

Povezana vest:  Nikola Milanović iz Policajca 20. na Šampinatu SAD u biciklizmu za studente

-Ne verujem u tu priču. Kanselara je meta, ali uopšte ne verujem da je to moguće – rekao je Brinel.

UCI je saopštila da će ispitati navode sa proizvođačima bicikala. Godinama su u prodaji elekto-motori koji se ugrađuju na bicikle. Motori nisu vidljivi jer su unutar konstrukcije bicikla, ali baterije i akumulatori koji ih pokreću, jesu.