JOVAN_ZEKAVICAKasa 19, Zekavica 20. na Šampionatu Evrope u Turskoj!

 

Dva sjajna plasmana srpskih vozača do 23 godine u drumskoj trci na Šampionatu Evrope u Ankari u Turskoj: Gabor Kasa reprezentativac subotičkog Spartaka je zauzeo 19. mesto a Jovan Zekavica iz Partizana  20, obojica sa zaostatkom od pet sekundi u odnosu na pobednika, poljskog bicikliste Pavela Gavronskog.

Gavronski je stazu od 175,5 km prešao za 4:03,08 časova (prosek 43,3 km na čas) i za sekundu pretekao Nelsona Oliveira (Portugalija) dok je treći sa tri sekunde zaostaka bio Arno Demar (Francuska).

– Sve čestitka Kasi i Zekavici na izvanrednoj i borbenoj vožnji! Biti u prvih 20 u konkurenciji blizu 1240 biciklista koji su startovali, je velika stvar – komentar je selktora Radiše Čubrića. – Jovan Rajković naš treći vozač je tri kruga pre kraja uhvatila „vremenska rampa“  i morao je da siđe sa bicikla. Poljak je bio najspremniji i nije dozvolio da ga ulove.

Povezana vest:  Vuleta ponovo u Baskiji

Trka je imala veoma dramatičan tok za srpske bicikliste:

– Na startu, posle desetak kilometra Kasa je pao i iskrivio pedalu. Dali su mu opšti mehaničari drugi bicikl, ali sa Šimano pedalama, a Kasa je imao spinterice za Luk pedala. Ipak, seo je na bicikl i vozio kao veliki borac, dok sam ja, uz pomoć bugarskih mehaničara kleštima ispravao pedalu a rukovodioci ostalih ekipa, koje imaju za svakog vozača rezervni bicikl, su se krstili i čudili. Uspeo sam da mu poprvim pedalu, ali zamalo da me kola opšteg mehaničara „oduvaju“ sa druma kada sam pokušao da ih zaustavimsvim i uzmem Kasin bicikl da je namontiram. Bukvalno mi je glava bila u torbi – objasnio je Radišpa Čubrić. – Ali, sve je dobro što se dobro završi…

Povezana vest:  Jovana Crnogorac treća u Turskoj

Koliko je ovo uspeh, pokazuje i podatak da su Slovenci imali samo jednog vozača bolje plasiranog od Kase i Zekavice (Kump na sedmom mestu sa tri sekunde zaostatka). Startovalo je 135 biciklista, završilo 93. Najbolja nacija je Ukrajina, ispred Rusije i Litvanije.

– Zadovoljan sam plasmanom, bilo je veoma naporno, možda bi bilo i bolje da sam imao svoj bicikl – istakao je Gabor Kasa. – Zahvaljujem se u ime Zekavice i Rajkovića, selektoru Čubriću, koji je u ovu akciju uložio mnogo truda, požrtvovanja i ličnih sredstava, bili smo kod njega u kući dok smo se pripremali, ovde u Ankari je bio i selektor i mehaničar i  maser. U ovom uspehu njegova zasluga je  je ogromna!

Povezana vest:  Spasić deseti u Crnoj Gori

U juniorskoj trci na 135 kilometra pobedio je Slovenac Blaž Bogataj u sprintu posle 3:10,59 časova ispred Briana Kokuara (Francuska) i Rafaela Reisa (Portugalija). Italija je najbolja nacija ispred Francuske i Poljske.