zolt der KINAŽolt Der 19. u osmoj etapi tke u Kini, druga pobeda Špilevskog!

 

 

Srpski profesionalac u timu „Partizan Srbija“ Žolt Der osvojio je 18. mesto u osmoj etapi trke visoke 2.HC kategorije „Oko jezera Ćinghui“ u Kini voženoj na stazi od 150,4 km od Ćuianana do Ćingšizuija sa jednim brdskim ciljej ekstra kategorje na 3.707 metara nadmorske visine. U sprintu grupe od 60 biciklista, na 39. mesto plasirao se Esad Hasanović, dok je Nikola Kozomara zauzeo 112. poziciju sa 13 minuta zaostaka.

Pobedio je, drugi put za redom, ruski sprinter Boris Špilevski, koji je stazu prošao za 3:21,51 časova (prosek čak 45 km na čas). Bio je brži od Mehdija Sorabija (Iran, „Tabriz petrokemikl“) i Velentina Inglinskog (Kazahstan, nacionalni tim).

Povezana vest:  Aleksa Marić pobedio na otvorenom Prvenstvu Vojvodine u ciklo krosu

U generalnom plasmanu žutu majicu sačuvao je Hosein Askari (Iran, „Tabriz petrokemikl“) koji je završio etapu na 45. mestu u vremenu pobednika i ima rezultat 25:37,58 časova. Na drugom mestu je Radoslav Rogina (Hrvatska, Loborika) sa 44 sekunde slabijim vremenom, dok je treći sada Slovenac Mitja Mahorič (nacionalni tim) sa 1,24 minuta zaostatka. Na 38. mestu je Žolt Der sa 30,11 minuta, 69. je Esad Hasanović sa 55,23 minuta, dok je 84. Nikola Kozomara sa 1:05,50 časova zaostatka. U karavanu je 117 biciklista od 147 koliko ih je startovalo.

Povezana vest:  Vekler dobio 16. etapu, Vigins i dalje u žutoj majici

– Žolt Der i Esad Hasanović su imali zdravstvenih problema noć uoči ove etape, tako da smo se malo pribojavali ishoda, ali se sve dobro završilo. Obojica su na brdski cilj ekstra kategorije na 97. kilometru, izašli u prvoj grupi, Hasanović je, potom, pokušao beg ali je brzo ulovljen. Mladi Kozomara, junak šeste etape kada je  stigao drugi, dobro se držao i završio je etapu, doduše sa velikim zaostatkom – raport je sportskog direktora Partizan Srbije Dušana Banovića. – Čeka nas poslednja etapa, kružna oko glavnog grada provincije Ksininga od 66 km.

Povezana vest:  Britankama zlato u ekipnom treku

Iranci čuvaju žutu majicu Askaariju i tačkastu majicu za najboljeg brdskog vozača Iranagu Gaderu Mizbaniju. Majicu najboljeg sprintera preuzeo je 27 – godišnji Rus Špilevski. Najbolja ekipa je „Tabriz petrokemikl“.