Merks: Kontador nije jedina Armstrongova briga

 

Veliki biciklistički as Edi Merks izjavio je danas da bi Amerikanac Lens Armstrong, sedmostruki šampion Tur d’ Fransa, u pokušaju da po osmi put osvoji taj trofej, morao da se koncentriše ne samo na direktnog rivala, Španca Alberta Kontadora. Armstrong se sportu vratio prošle godine nakon trogodišnje pauze i u Turu 2009. osvojio treće mesto, ostavši iza timskog druga Alberta Kontadora, pobednika trke. Između njih dvojice bilo je tokom trke puno napetosti.

Povezana vest:  Jovana Crnogorac treća na Svetskom kupu u Australiji

Ove godine Armstrong je osnovao svoj tim, Radio Šak, prepustivši neosporno liderstvo u bivšoj ekipi Astana Kontadoru. Edi Merks, koji je Tur d’ Frans osvojio pet puta, izjavio je da Kontadora smatra „najkompletnijim vozačem“ u konkurenciji. Ali on je upozorio Armstronga da ne zaboravi ni „ostale mlade lavove kao što su recimo braća Šlek“, biciklisti iz Luksemburga.

Povezana vest:  Der oko desetog, Stević oko 15. mesta sa 16 sekundi zaostata iza Kritskija u četvrtoj etapi na „Oko Bugarske“

Sa sedam pobeda u Turu, Armstrong (39) je apsolutni rekorder najčuvenije i najteže biciklističke trke na svetu, koja se vozi od 1903. godine. U mladosti, Armstrong je preboleo rak testisa koji je metastazirao na mozak i pluća. Lečio se hemoterapijom a mozak mu je operisan. Posle tih tretmana osvojio je, uzastopno, tih sedam trofeja.