gabor kasa_11Gabor Kasa u turskom Manisa sporu!

 

Jedan od najboljih srpskih biciklista do 23 godine Gabor Kasa, član subotičkog Spartaka, koji je proveo dve poslednje sezone u trening centru Međunarodne biciklističke unije (UCI) u Eglu kraj Lozane, potpisao je prvi profesionalni ugovor!

– Novi sam član turskog kontinentalnog profesionalnog tima Manisa spor iz Manise, grada koji se nalazi u azijskom delu Turske i ima oko 300.000 stanovnika. Posle trke u Meksiku u decembru, završili smo dogovore i već sam bio na jednim kratkim pripremama, a 6. januara odlazim na duže zimske pripreme. Prve trke nas očekuju 28. januara u Turskoj, a potom idemo na afričku turneju gde ćemo voziti nekoliko UCI trka – kaže Gabor Kasa. – Odlučio sam se za ovu ekipu jer je jedan od sportskih direktora Slovenac Luka Zele, koji mi je bio trener prošle godine u kampu UCI u Eglu. Imaćemo dobar program i to mi je najvažnije, jer želim što više da vozim…

Povezana vest:  47. GEMENC KUP U MAĐARSKOJ: Veliki uspeh srpskih biciklista!

U ekipi su 15 vozača. Dobro poznat ljubiteljima biciklizma u Srbiji je Slovenac Dejan Podgornik koji je ove godine na trci „Kroz Srbiju“ slomio ključnu kost. Voziće još jedan Slovenac Andi Bajc. Tu je i novozelandski sprinter Džeremi Jejts, kao i jedan Slovak, ostali su vozači iz Turske.

– Džeremi Jejts je najveće ime u ekipi, bio je juniorski šampiona sveta 2000. i vozio je za pro tur timove  Kvik Step  u 2003.  i 2004. za  Kredi Agrikol. Bio je prvak Novog Zelanda 2003. za vozače do 23 godine. Podgornik je nekadašnji šampion i bronzani sa Prvenstva Slovenije na hronometar.  Ekipa je dobro ukomponovana, ima i iskusnjih  vozača i to  je dobro, zbog sticanja iskustva – naglasio je Gabor Kasa.- Samo da me posluži zdravlje, prošle godine sam poboljevao i propustio sam dosta trka, između ostalih i šampionat sveta.

Povezana vest:  Paklena treća etapa „Velike nagrade Sočija“

Gabor Kasa je 2007. bio najbolji junior Srbije u „Planet bajk ligi“ sa čak sedam pobeda, kao i omladinski šampion Srbije.

U 2008.  osvojio je prvo mesto u „Planet bajk ligi Srbije“ u drumskom biciklizmu u obe konkurencije – elita i do 23 godine. Bio je četiri puta drugi i jednom treći u osam trka Lige. Osvojio je šampionsku titulu do 23 godine na brdskom i vicešampionsku titulu na kriterijumskom Prvenstvu Srbije. U drumskoj trci osvojio je prvo mesto na Prvenstvu Srbije do 23 godine.

Na Šampionatu sveta u Varezeu 2008. za vozače do 23 godine završio je trku na 98. mestu. U drugom delu trke „Kroz Vojvodinu“ (kategorija 1.2) bio je četvrti.

Povezana vest:  Boks Hil nije naivno brdo!

U 2009. Kasa je osvojio obe titule na Šampionatu Srbije do 23 godine – drum i hronometar. Na trci „VN Viljem Tel“ u Švajcarskoj posle tri etape bio je drugi i završio je na kraju na  sedmom mestu. „Tur Avenir„ u Francuskoj završio je na 27. mestu u generalnom plasmanu. Lane je ekipa centra UCI pobedila na trci „Oko Portugalije“, Kasa je bio treći brdski vozač, deveti mladi vozač i ukupno 33. u generalnom plasmanu.

U 2010. pobedio je na „Velikoj nagradi Ober Friktala“ u Švajcarskoj, osvojio je treće mesto na Prvenstvu Srbije u vožnji na hronometar do 23 godine, pobedio je na prolaznim ciljevima na trci „Oko Berna“, bio je 4. na trci „Oko Loare“ i šesti na trci „Franše Kompte“.