alberto_contador_winner_2010_tour_de_france_andy_schleck_denis_menchov_podiumKontadoru oduzet prošlogodišnji naslov, suspendovan na godinu dana

 

Disciplinska komisija Španskog biciklističkog saveza (REFC) kaznila je trostrukog pobednika Tour de Francea Alberta Kontadora (28) jednogodišnjom zabranom nastupa zbog pada na doping testu.

Španski dnevnik El Pais piše da je presudu REFC saopštio Kontadoru tokom dana, kao i da ju španski biciklista u roku deset od dana ima pravo osporiti žalbom. Kontadoru je osim suspenzije oduzet i prošlogodišnji naslov na najprestižnijoj biciklističkoj trci sveta, Tour de Franceu.

Povezana vest:  TRKA KROZ ITALIJU, Druga etapna pobeda Farara

Podsećamo, Kontadoru su nakon prošlogodišnje pobede na Touru u krvi pronađeni tragovi zabranjene supstance klenbuterola. On sam je negirao uzimanje dopinga, pravdajući se da je nedopuštena supstanca ušla u njegovo telo preko pojedenog zaraženog mesa, a nagađa se da mu je izrečena jednogodišnja umesto uobičajene dvogodišnje suspenzije jer niko nije uspeo da dokaže na koji je način uistinu klenbuterol završio u njegovom organizmu.

Povezana vest:  Jovana Crnogorac 33. na svetskoj rang listi!

Sasvim je izvesno da će Kontador pokušati osporiti ovakvu odluku RFEC-a, te će vrlo verovatno konačnu odluku o slučaju morati da donese Međunarodni sportski sud u Lausannei (CAS).