Bojan Djurdjic u akciji

Bojan Đurđić treći u Grčkoj!

Sjajan start sezone za srpske reprezentativce u planinskom biciklizmu!

Bojan Đurđić, reprezentativac kragujevačkog Radničkog osvojio je visoko treće mesto i 15 svetskih bodova na trci C – 2 kategorije „Kasimatis kup“ u blizini Atine u Grčkoj!

Među prvih deset koji su upisali bodove bili su Ivan Jovanović iz beogradskog Progresiva koji je završio sedmi (šest bodova), Oliver Štrbac iz Fantika koji je za osmo mesto dobio četiri boda i Ivan Tomić iz Progresiva koji je bio deveti i dobio dva boda.

Šampion Srbije do 23 godine Aleksa Marić iz Crvene zvezde bio je među vodećima ali je u završnici trke dobio defekt i završio je na 13. mestu.

Povezana vest:  Kasa u CCN Metalcu na trci u Mađarskoj

– Uvek je dobro za atmosferu u reprezentaciji da uspešno počnemo sezonu jer su ova i iduća godina kvalifikacione za Olimpijske igre 2012. u Londonu. Svi bodovi na trkama sa kategorijom osvojeni od 23. maja prošle godine do 23. maja ove godine računaće nam se za plasman na listi nacija. Potom se podvuče crta i počinjemo od nule i sakupljamo bodove do 23. maja 2012. Tek tada će se sabrati bodovi iz ove dve sezone i moramo da budemo među 24 zemlje na rang listi UCI da bismo imali pravo na vozače na OI u Londonu.– komentra je selektora Ivana Davosira koji je vodio reprezentciju na ovoj trci.

Povezana vest:  WADA oprezno pristupa predlogu o amnestiji u biciklizmu

Ciljevi sezone su i dobri plasmani na Šampionatu sveta početkom septembra u Švajacarkoj i Prvenstvu Evrope u julu u Slovačkoj:

– Sigurno ćemo učestvovati jer nisu u pitanju velike sume za prevoz, može da se stigne kolima. Međunarodna biciklistička unija UCI je i ova takmičenja uvrstila na listu onih gde mogu da se osvoje olimpijski bodovi, stim što moramo da budemo realni u prognozama jer je na njima konkurencija veoma jaka. Inače, u ovom olimpijskom ciklusu je nešto drugojačiji princip bodovanja trka. Trojici najboljih vozača, čiji se poeni sabiraju za plasman zemlje na rang listi, računaće se tri najbolja rezultata sa trka C – 3 kategorije, četiri najbolja rezultata sa trka C – 2 kategorije i pet najboljih rezultata sa trka C- 1 kategorije. Ovakvo bodovanje traži i malo taktiziranja, kada se ispuni maksimalan broj bodova u jednoj kategoriji, ne ide se više na takve trke, šalju se vozači na trke drugog ranga – objasnio je Davosir.

Povezana vest:  Selektor Čubrić: Biciklisti Srbije u odličnoj formi

Srbija je novu sezonu počela na 44. mestu svetske liste (od 70 rangiranih zemalja) sa 332 boda. Bojan Đurđić je bio najbolje plasirani naš vozač na listi od 14. februara na 188. mestu u konkurenciji blizu 1.700 biciklista sa 144 boda.