doping

Suspendovan prvi biciklista pozitivan na hormon rasta

 

Nemački vozač Patrik Sinkevic suspendovan je danas pošto je postao prvi biciklista koji je postao pozitivan na ljudski hormon rasta. Svetska biciklistička unija (UCI) saopštila je da je Sinkevic, koji je i ranije bio suspendovan zbog dopinga, bio pozitivan na hormone rasta na trci u Luganu, 27. februara. On je uslovno suspendovan do saslušanja Biciklističkog saveza Nemačke.

Povezana vest:  Srpski takmičar teško povređen u neuobičajenoj nesreći

Uzorak krvi Sinkevica analiziran je u Lozani, u laboratoriji koja ima licencu Svetske antidoping agencije (WADA), ali biciklista ima pravo da se testira i drugi uzorak.

-Ovo je prva suspenzija u biciklizmu zbog otkrivanja hormona rasta na testiranju, ali ovo je i jedan od prvih slučajeva u svim sportovima. To je dakle i važan korak u borbi biciklizma protiv doping – navodi se u saopštenju UCI.

Povezana vest:  Dragan Dostanić izabran za predsednika Tehničke komisije Balkanske biciklističke unije (BCU)

Nekadašnji britanski ragbista Teri Njuton postao je prošle godine postao prvi sportista koji je suspendovan zbog pozitivnog testa na hormon rasta. On je suspendovan na dve godine, ali je u septembru prošle godine pronađen obešen u svojoj kući. Imao je 31 godinu, a policija veruje da je u pitanju samoubistvo.