ZOLT DER 2

Ponovo otkazana trka „Putevima kralja Nikole“

 

Trka „Putevima kralja Nikole“ od 28. do 30. aprila (kategorija 2.2) koju organizju BS Crne Gore i biciklistički radnici Ciklomonta iz Bjelog Polja, otkazana je!

– Reprezentacija Srbije je krenula na put i stigli su do Kraljeva kada smo obavešteni da se trka otkazuje – kaže selektor srpske reprezentacije Radiša Čubrić.- Sačekali smo u Kraljevu potvrdu ove neprijatne vesti i kada je stigla, vozači su se vratili kućama. Bilo je planirano da učestvuju i biciklisti kragujevačkog Radničkog.

Prošle godine je dan uoči starta takođe trka otkazana ali iz finansijskih razloga. Pošto je već doputovala nekoliko selekcija na start, organizatori su skratili stazu i organizovali trku u dve etape. Naše ekipe su se tada prvo vratile, da bi naknadno BSS ipak poslao jednu nacionalnu selekciju a u i ekipa bjelopoljskog Ciklomonta vozilo je još nekoliko srpskih biciklista. U prvoj etapi na Cetinju Marko Stanković je bio 14, a u drugoj od Cetinja do  Rijeke Crnojevića Dragan Spasić je bio deseti.

Povezana vest:  Miloš Borisavljević treći na trci „Oko donje Austrije“

Kako je obavestila na svom sajtu TV Crne Gore, održavanje trke je zabranila policija. U iformaciji se kaže:

„Uprava policije saopštava da je, u više navrata, organizatoru ukazivala na zakonsku obavezu preduzimanja mera na obezbeđenju trke, ali da Biciklistički savez nije uradio ništa po pitanju njihovih ispunjenja. Ostaje mogućnost da se ova trka organizuje u nekom drugom terminu, pod uslovom da organizator prethodno ispuni neophodne zakonom propisane obaveze“, poručila je Uprava policije.

Otkaz je dosta poremetio planove, kao i lane, selektoru Radiši Čubriću:

– Bilo bi dobro da se ipak održala kako je planirano, jer bi to bio dobar program za jednu grupu reprezentativaca, pre svih Hasanovića i Jovanovića kojima nedostaju trke – objansio je Čubrić. – Planirali smo da ih po završetku trke „Putevima kralja Nikole“ odmah prebacimo za Moskvu i da startuju sa reprezentacijom na jednodnevnim trkama za svetske bodve i, potom, na etapnoj trci takođe u kategoriji za UCI bodove „Pet krugova oko Moskve“. Ovako, promenili smo avio karte i u četrtak 28. aprila poleteće sa ostalima za glavni grad Rusije. Nadam se dobrim rezultatima, možda ne kao lane kada smo sve iznenadili, ali mislim da su Stević i Jovanović došli u formu i da na njih možemo da računamo za visoke plasmane i svetske bodove. Mnogo nedostaje Der, svi mu želimo brz i uspešan oporavak i da nam se što pre pridruži…

Povezana vest:  Lens Armstrong pred sudom 6. novembra u Vašingtonu

U reprezentaciji na seriji trka u Moskvi startovaće Ivan Stević, Nebojša Jovanović, Esad Hasanović, Nikola Kozomara, Jovan  Zekavica (svi Partizan „Pauer muv“) i Dragan Spasić čiji je matični klub Železničar MBN.

Prva od tri jednodnevne trke (sve u kategoriji 1.2) „Kup gradonačelnika“ je 30. aprila. Prošle godine je pobedio Žolt Der i osvojio 40 svetskih bodova. Druga trka je 1. maja „Memorijal Oleg Djačenko“ gde je Stević lane stigao peti i osvojio deset bodova. Treća trka je „Velika nagrada Moskve“ 2. maja i 2010. je slavio Esad Hasanović i doneo na konto Srbije 40 svetskih bodova a Stević je bio sedmi i osvojio je šest poena. Ukupno na ove tri trke Srbija je osvojila 96 svetskih bodova!

Povezana vest:  Vinokurovu zlatno odličje, Stević 54, Kasa 114

Od 5. do 9. maja voziće se etapna trka u kategoriji 2.2 za olimpijske bodove „Pet krugova oko Moskve“.  Najbolje plasmane u etapama prošle godine imao je Der koji je bio šesti u drugoj  i petoj etapi i sedmi u četvrtoj. Sedmi je bio i Stević u petoj etapi. Der je završio deveti u generalnom plasmanu.