HASANOVIC POBEDJUJE U PRVOJ ETAPI 2010

U ponedeljak 13. juna startuje 51. trka “Kroz Srbiju”, Čubrić ima nekoliko aduta

Jedna od najstarijih biciklističkih manifestacija u regionu 51. trka “Kroz Srbiju” (kategorija 2.2 u Evropa turu) startuje u Rumi 13. juna i posle sedam etapa cilj je u Beogradu 19. juna. Srbiju će predstavljati tri ekipe Partizan “Pauer muv”, Radnički iz Kragujevca i Metalac iz Kraljeva, a selektor Radiša Čubrić, koji će voditi Kraljevčane, smatra da srpski biciklisti mogu da osvoje 40 do 50 olimpijskih bodova!

– Dobro je što u svakoj ekipi imamo po nekog dobrog vozača, a najveći adut je sigurno Gabor Kasa mladi as subotičkog Spartaka, koji je u timu Manisa spor sjajno vozio “Predsedničku trku” u Turskoj u ekstra kategoriji i završio na 59. mestu  a pobedio je u etapi na trci u Trakiji takođe u Turskoj gde je bio i deseti u generalnom plasmanu. Sazreo je, pokazalo se to i nedavno u Slovačkoj kada je bio treći u etapi i nekoliko dana i među šest u generalnom plasmanu – kaže Čubrić.- Ivan Stević iz Partizan “Pauer muva” je stari lisac i u takvoj je formi da možemo da ga na kraju trke vidimo i na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Nebojša Jovanović, takođe vozač crno belih vrebaće prilike iz prikrajka. Od Žolta Dera iz kragujevačkog Radničkog, koji je posle loma lakta na trci “Oko Grčke” pauzirao očekujem da se nađe na postolju u etapama. Svi ćemo delovati kao musketari – svi za jednog, jedan za sve, napadaćemo sa četiri strane jer su nam olimpijski bodovi veoma važni.

Čubrić je analizirao i profil staze i etape:

– Prva oko Rume je tehnički veoma zahtevna i biće opasna ako bude vetra. Očekujem da Stević i Žolt budu na postolju, a da  će se posle druge etape na Palama već formirati grupa od desetak biciklista koji će između sebe rešavati generalni plasman. Zato moramo da budemo veoma oprezni. Prošle godine je na Romaniji Hasanović umalo vratio žutu majicu koju je izgubio na Zlatiboru što dokazuje staro pravilo da se u brdima i dobijaju i gube trke. Podjednako su neugodne i one dugačke etape, kao na primer od Užica do Niša od 233 km što je profesionalna distanca, ali i ona kratka od Niša do Soko banje od 83 km. Dobra ekipa može tako da isplanira taktiku da za čas “presvuče” vodećeg – upozorio je Čubrić.

Povezana vest:  Belgijski biciklista poginuo na Trci oko Italije

Direktor organizacije trke Ljubomir Živanović istakao je da trka „Kroz Srbiju“, po ugledu na Tur i druge velike trke, od ove godine uvodi da cilj stalno bude u Beogradu i zahvalio se Ministarstvu ekomonije i regionalnog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu untrašnjih poslova Srbije, Carini Srbije, Carini BiH i MUP Republike Srpske, kao i Turističkoj organizaciji Srbije na pomoći  i podršci.  Posebno je istako dragocenu ulogu gradova domaćina etapa Rume, Banje Koviljače, Pala, Bajine Bašte, Užica, Niša, Sokobanje, Kladova, Lepenskog vira i Beograda.

Na žutoj majci, namenjenoj najboljem vozaču u generalnom plasmanu u karavanu, ove godine pisaće Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja. Zelenu majicu  za najboljeg sprintera sponzorisaće Pošta Srbije, plavu majicu za najbolje brdske vozače „Sosijetete ženeral banka“. Pokrovitelj crvene majice za najbolju ekipu biće Ministarstvo omladine i sporta Srbije.

Već 12 godina je zvanični merilac vremena Festina, a  Prolom voda je zvanično piće trke. Biciklisti popiju i do 8.000 litara vode u toku etapa. Info tim, zastupnik firme Germin obezbediće da sva vozila u trci imaju dži – pi –es uređaje. Naravno, veliku pomoć pružaju i Putevi Srbije jer je veoma važno da biciklisti voze na dobrim drumovima. Pridužila se sponzorskom pulu za 51. trku i firma Mormai. Sa trkom „Kroz Srbiju“ će i ove godine biti sponzor iz Republike Srpske Boksit iz Milića.

Trka će imati 1.380 km u sedam etapa, start je u Rumi, cilj u Beogradu. Na stazi je 13 brdskih ciljeva i „krov trke“ je na Romaniji u trećoj etapi na 1.296 metara nadmorske visine. Imaće i 18 prolaznih ciljeva i očekuju se veoma uzbudljive etape.

Povezana vest:  Borisavljević oko 30. mesta na juniorskoj „Trci mira“

Dve velike zvezde dolaze u ekipi „Kristina vočis onfon“ iz Danske , vlasnik tačkaste majice sa Tura Rasmunsen i sjajni sprinter Alesanadro Furlan koji je već pobeđivao etape na našoj trci. Nemci dovode vrhunske pistaše okićene olimpijskim i svetskim medaljam.  Ukupno će stratovati oko 120 vozaća u 20 selekcija iz 18 zemalja.

Raspored etapa 51. trke „Kroz Srbiju“

Prva, 13. jun: Ruma (kružna, 111,6 km)

Druga, 14. jun: Banja Koviljača – Pale (Republika Srpska, 166,5 km)

Treća, 15. jun: Pale – Bajina Bašta (171,7 km)

Četvrta, 16. jun: Užice – Niš (233 km)

Peta, 17. jun. Niš – Soko banja (84,5 km)

Šesta, 18. jun: Soko banja – Kladovo (189,5 km)

Sedma, 19. jun: Lepenski vir – Beograd (168 km)

Tri srpska tima na trci

Poznat je sastav tri srpska tima koji će ove godine startovati na trci “Kroz Srbiju”.

U profesionalnoj ekipi Partizan “Pauer muv”, koja brani ekipni trofej osvojen lane na cilju u Rumi, startovaće Ivan Stević, Nebojša Jovanović, Esad Hasanović (prošle godine treći u generalnom plasmanu), Dragan Spasić, Nikola Kozomara i Jovan Zekavica.

Kragujevački Radnički predvodiće Žolt Der  koji je na trci 2009. osvojio drugo mesto u generalnom plasmanu. U ekipi su još i Predrag Prokić, Goran Šmelcerović, Svetislav Blagojević, Dejan Marić i Stefan Paunović.

Kraljevački Metalca imaće u ekipi Marka Stankovića, Aleksandra Milivojevića, Miloša Stojanovića, Vladimira Vulićevića, Filip Pavlovića (gost iz Partizan “Pauer muva”) i Dejana Vidakovića (gost iz apatinskog Asa).

U ekipi Manisa spor iz Turske startovaće reprezentativac subotičkog Spartaka Gabor Kasa.

Der drugi 2009, Hasnović treći 2010.

Plasmani srpskih biciklista na poslednje dve trke “Kroz Srbiju”:

2009. – generalni plasman: 1. Davide Torosantući (Italija), 2. Žolt Der (Srbija), 3. Ivajlo Gabrovski (Bugarska)…5. Ivan Stević (Srbija).

Povezana vest:  TRKA KROZ FRANCUSKU, Sančez pobednik devete etape Trke kroz Francusku

Po etapama, prva, Novi Sad – Beograd: 2. Der, 4. Stević.

Druga, Beograd – Valjevo: 5. Der

Treća, Divčibare – Novi Pazar: 8. Der, 9. Stević.

Četvrta, Novi Pazar – Niš: 2. Der

Peta, Niš – Zaječar: 7. der

Šesta, Zaječar – Kragujevac: 1. Nebojša Jovanović, 5. Predrag Prokić, 7. Ivan Stević.

Sedma, oko Kragujevca: 3. Der.

Žuta majica: Torosantući, Plava majica– brdski ciljevi: Pavel Šumanov (Bugarska). Zelena majica – prolazni ciljevi: Robert Bartko (Nemačka), 2. Nebojša Jovanović (Srbija), 3. Gabrovski, 4. Ivan Stević.

2010. – generalni plasman: 1. Luka Askani (Italija), 2. Matej Mugerli (Slovenija), 3. Esad Hasanović (Srbija).

Po etapama – prva, Beograd – Zaječar: 1. Esad Hasanović…8. Žolt Der (obojica Srbija.

Druga, Knjaževac – Vranjska banja: 10. Der, Hasnović nosio žutu majicu.

Treća, Vranjska banja – Vrnjačka banja: 12. Der, Hasanović nosio žutu majicu.

Četvrta, Vrnjačka banja – Zlatibor: 10. Hasanović – izgubio žutu majicu.

Peta, Zlatibor – Pale: 7. Hasanović – došao na treće mesto u generalnom plasmanu.

Šesta, Milići – Ruma: 4. Der, 5. Ivan Stević – Hasanović sačuvao treće mesto u generalnom plasmanu.

Žuta majica: Askani. Zelena majica za prolazne ciljeve: Vladimir Koev (Bugarska). Plava majica za brdske ciljeve: Matej Mugerli (Slovenija). Bela majca za najboljeg mladog vozača: Tom Meusen (Belgija).  Crvena majica za najbolji tim: Partizan Srbija. Trofej Bora Ivković za najboljeg vozača u etapama, po bodovima i na brdskim ciljevima: Metaj Mugerli.

Svi srpski biciklisti pobednici trka “Kroz Srbiju”

Na trci „Kroz Srbiju“ od vozača iz Srbije pobeđivali su Radoš Čubrić (1965. i 1970.), Momčilo Lajzer (1976.), Dragić Borovićanin (1982.), Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.), Rajko Čubrić (1988. i 1989.), Zoran Ilić (1992.), Saša Gajičić (1997. i 2001.) i Aleksandar Nikačević (2000. i 2002.)