ivan stevic

Posle prve etape Trke kroz Srbiju u žutoj majci Furlan

 

Pobednik prve etape 51. Međunarodne biciklističke trke kroz Srbiju je Angelo Furlan iz danske ekipe Kristina Vočis, dok je biciklista Partizana Esad Hasanović najbolji na brdskim ciljevima. Na pobedničkom postolju u Rumi pred Furlana stajali su još drugoplasirani Tomas Musen (Talent Fidea, Belgija) i treći Aleksej Lialka (Astana Kazahstan, Astana).

Biciklista beogradskog Partizana Ivan Stević zauzeo je četvrto mesto. Međunarodnu trku koz Srbiju su danas na svečanopsti u Rumi otvorili ministar kulture, informacija i informacionih sistema Predrag Marković, državni sekretar u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković i gradonačelnik Rume Goran Vuković.

Povezana vest:  Ekipa Skaj: Frum će učestvovati na Tur de Fransu

Na najaznačajnijoj biciklističkoj trci kroz Srbiji nastupa 102 biciklista iz 18 ekipa iz 16 zemalja. Biciklisti će, u sedam etapa, do cilja u Beogradu, oni koji do cilja stignu, preći 1.300 kilometara. Ciljevi etapa su pored Rume. Banja Koviljača, Pale, Bajina Bašta, Niš, Sokobanja, Kladovo i Beograd.

Ministar kulture, informacija i informacionog sistema Srbije Predrag Marković izjavio je da Međunarodna biciklistička trka kroz Srbiju na značajan način promoviše kulturu Srbije, i posebno istakao poslednju deonicu od Lepenskog Vira do Beograda, za koju je rekao da sa „predivnom prirodom, Dunavom i tvrđavama dragulj srpske kulture“.

Povezana vest:  Na školskom prvenstvu u novosadskoj OŠ “Dositej Obradović” čak 250 đaka biciklista!

Državni sekretar u Minstarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković izjavio je agenciji Beta da trka pored sportskog značaja ima i veliki značaj za razvoj turizma, jer prolazi kroz tri nacionalna parka, 140 mesta Srbije od kojih su mnoga prava turističke atrakacije, kao što su Srebrno jezero, Golubačka tvrđava, mesta u kanjonu Drine, banje Gamzigradska, Niška, Sokobanja, značjana nalazišta Lepenski vir, Feliks Romulijana…

Povezana vest:  Danski biciklista Sorensen priznao da se dopingovao

Petković je posebno naglasio da Međunarodna bicilistička trka kroz Srbiju na najbolji način obeležava godinu Dunava i Dunavsku strategiju Srbije. U sutrašnjoj drugoj etapi Međunarodne trke kroz Srbiju, preći će se i u Republiku Srpsku jer je cilj druge etape na Palama.