STEVIC DRUGI U KOLONI KOD BOVANSKOG JEZERA

Kasa peti  u Kladovu, Stević u žutoj majci kreće ka cilju u Beogradu

Gabor Kasa mladi biciklista subotičkog Sparatka koji na 51. trci „Kroz Srbiju“ vozi za turski tim Manisa spor, zauzeo je peto mesto u šestoj etapi od Soko banje do Kladova (189 km) i time osvojio i belu majicu Planinka vode za najboljeg biciklistu do 23 godine u karavanu.

Žutu majicu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja sačuvao je Ivan Stević, član jedinog srpskog profi tima Partizan „Pauer muv“ i nosiće je u nedelju 19. juna  u poslednjoj, sedmoj, etapi od Lepenskog vira do Beograda (168 km).

Pred više od hiljadu gledalaca u Kladovu koje je šesti put izuzetno lepo dočekalo učesnike trke „Kroz Srbiju“, u šestoj etapi voženoj po velikoj vrućini, pobedio je Tom Meusen (Belgija, Telenet Fidea). Drugo mesto pripalo je Heningu Bomelu (Nemačka, Brandenburg)  a treće Alekseju Lialku (Kazahstan, Astana). U grupi, koja je u paklenom sprintu ušla u ciljnu ravninu, bila su 54 vozača.

– Zadovoljan sam kako se sve uspešno završilo, bio sam blizu postolja i izmaklo mi je za malo – rekao je Gabor Kasa na konferenciji za medije saopštivši i da je bio četvrti ali su posle pregleda foto finiša u rezultatima pomeren na peto mesto.-  Važno je da smo veoma tešku etapu koje smo se svi pribojavali uspešno završili. Sada je bitno da i u nedelju dobro taktički isplaniramo vožnju i da Stević popije šampanjac u Beogradu.

Povezana vest:  Novosadski đaci ponovo na biciklima

Ivan Stević je bio 27. u sprintu i sačuvao je žutu majicu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja:

– Cilj je ispunjen. Lično mnogo sam se bojao uspona na Rtanj, jer koliko god sam puta vozio na tom usponu uvek sam se mnogo mučio. I seljaci su mi rekli da je to čudno brdo, da te „vuče“  naniže. Uspešno smo ga osvojili a kasnije  smo pustili potpuno bezopasan beg i time izebegli opasnost da Rasmusen ili Konverset osvoje bonifikacije na p kortlisal rolaznim ciljevima.  Žao mi je što Kasa i Žolt Der,  koji je stigao šesti, nisu došli do postolja, da nastavimo seriju uspeha na ovoj trci. Još jednom čestitam i zahvaljujem se  vozačima Metalca i mojim suvozačima u crno belom timu na sjajnoj vožnji, vukli su kada je trebalo i odlično su kontrolisali trku. U poslednjih desetak kilometra povukli su Danci i Belgijanci, ponovo su želeli etapnu pobedu i malo nas odmorili…

Na pitanje da li strahuje od etape do Beograda, Stević je iskreno odgovorio:

– Da, pogotovo što najavljuju pogoršanje vremena. Najveći neprijatelj biće vetar pored Dunava ali dva brda na ulazu u Beograd Brestovik i Šugavac. Naša je prednost što dobro poznajemo trasu i nadam se da ćemo se radovati na kraju ove iscrpljujuće trke…

Povezana vest:  Staza ravna kao tepsija

Nebojša Jovanović iz Partizan „Pauer muva“, koji ima povređeno koleno, sa flasterom je izdržao etapu i često bio sa vozačima Metalca na čelu kolone:

– Prvih 50 kilometra svašta mi je prolazilo kroz glavu, bolela me je leva noga i u butini, ali kada sam video kako najmlađi u Partizan „Pauer muvu“ Filip Pavlović vuče iz sve snage, rekao sam sebi „Nešo, moraš i ti“ i izdržao sam. Stegnuću zube i sutra.

Selektor Radiša Čubrić se plašio ishoda ove etape:

– Laknulo mi je kada smo pregrmeli Rtanj i kada je otišla grupa od tri vozača u kojoj su bili Bugarin Mihajlov iz francuske ekipe AVC, drugi Bugarin Dimov iz nacionalne selekcije i Rus Frolov iz Kaćuše. Pustili smo ih, nisu bili opasni a najveću rzaliku imali su na 100. kilometru od 6,45 minuta. Dogovor je bio i da se Stević drži rezervisano u sprintu. Poznajem ovaj finiš jer sam pobedio etapu na „Kroz Srbiju“ 1996. upravo u Kladovu i znam da je krivina veoma opasna… Trka još nije gotova. Danci žele pobedu zbog sponzorskih ugovora iduće godine i zahtevam maksimalan oprez.

Upravo na krivini 300 metara pre cilja, sjajni sprinter Italijan Furlan, trostruki pobednik u etapama na ovogodišnjoj trci, izleteo je sa puta na travnjak, a Meusen, koji je bio u tri etape drugi, došao je do prve pobede! Grupu od trojice biciklista ulovili su na tri  kilometra do cilja,  tada je skočio Pjer Matijas (Nemačka, Brandenburg)  ali su i njega „progutali“ i sprint je rešio pitanje pobednika.

Povezana vest:  Kontador odustao i od "Vuelte" zbog povrede

Zelenu majicu Pošte Srbije za prolazne ciljeve nosiće Polihronos Đorđakis (Grčka) dok će plavu majicu „Sosijete ženeral banke“ za brdske ciljeve nositi Reinbert Veilinga (Holandija, Kaćuša).

Rezultai šesta etapa, Soko banja – Kladovo 189,5 km, prosek 38,8 km na čas:1. Tom Meusen (Belgija, Telent Fidea) 4:52,20, 2. Hening Bomel (Nemačka, Brandenburg), 3. Aleksej Lialko (Kazahstan, Astana), 4. Sergej Kuzin (Kazhstan, Astana), 4. Gabor Kasa (Srbija, Manisa spor- Turska), 6. Žolt Der (Srbija, Radnički) …26. Jovan Zekavica (Srbija, Partizan „Pauer muv“) itd. Etapu su završila 84 vozača odustao Svetislav Blagojević (Radnički).

Generalni plasman, žuta majica Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja: 1. Stević 23:16,46 časova, 2. Mihael Rasmusen (Danska, Kristina vočis) + 2 sekunde, 3. Metju Konverset (Francuska, AVC) + 14, 4. Kasa + 1,12 minuta, 5. Hening Bomel (Nemačka, Brandenburg) + 1,30, 6. Tomas Leba (Francuska, AVC) + 1,41…16. Esad Hasanović (Partizan „Pauer muv“) + 4,38 minuta, 27. Predrag Prokić (Radnički, Kragujevac) + 6,52,  31. Goran Šmelcerović (Srbija, Radnički) + 8,12 minuta zaostaka itd.