lyonesss_dt

Na vrhu pobedničkog postolja: Kristof Štraser osvojio RAAM 2011

Kristof Štraser, svetski šampion u Ultrabajku 2007. i 2010. godine, izvezao je najtežu trku na svetu – i pobedio u Trci preko Amerike (RAAM) maksimalnom snagom!

On je već okušao sreću na RAAM 2009. godine, ali je morao da odustane usled ozbiljne bolesti. Zapaljenje pluća ga je primoralo da odustane. Proboj je stigao u 2011.

Povezana vest:  TRKA KROZ FRANCUSKU 2011, Farar pobedio u trećoj etapi Trke kroz Francusku

Mediji su bez prestanka izveštavali o performansama i emotivnim usponima i padovima ovog ekstremnog sportiste tokom cele trke. Kristof Štraser je konstantno povećavao prednost. Prvi je prošao polovinu trase na 2.405 kilometara, i savladao je uspon na 3.300 metara visoki Vulf Krik (Wolf Creek) prevoj u rekordnom vremenu. Uprkos vrućini, vetru i hladnoći tokom prelaska sa istoka na zapad Sjedinjenih država, na biciklu je provodio i po 23 sata dnevno.

Povezana vest:  Poginuo španski biciklista Tondo

Kristof Štraser nije imao problema sa zamorom; jedini problem mu je bio sedenje na biciklu jer, nakon hiljada kilometara, čak i najbolje sedište prestaje da bude udobno. Na ovom dugom putovanju, brojni pozdravi navijača i članova njegovog tima su mu čitani preko zvučnika tokom noći. Za ovakve razdaljine je potrebno mnogo motivacije – ali, kilometar za kilometrom, najviše motivacije je dolazilo upravo od Kristofa Štrasera.

Povezana vest:  Za evropske titule u eliti u ciklo krosu i na drumu

Naravno, Fondacija za dete i porodicu (Child & Family Foundation) mu srdačno čestita na pobedi! Krostof Štraser je i ambasador Fondacije u ovoj trci, i unapred je dao pristanak da se njegov pobednički bicikl i dres sa RAAM 2011 prodaju na aukciji u dobrotvorne svrhe. Prihod će ići direktno Fondaciji za dete i porodicu i njenim globalnim društvenim projektima.