doping

Marko Ćurčić i Ivan Tomić koristili nedozvoljene supstance

 

Dvojica srpskih biciklista u planinskom biciklizmu Marko Ćurčić (rođen 1981) i Ivan Tomić (rođen 1982) obojica članovi beogradskog kluba Progresiv korististili su nedozvoljne supstance što je utvrđeno analizom uzorka koji je uzela ekipa Anti doping agencije Srbije (ADAS) na Šampionatu Srbije u planinskom biciklizmu 17. jula na Vlasini.

Ćurčić je koristio nedozvoljena sredstva efedrin i klenbuterol, a Tomić klenbuterol. Objica su se odrekla analize B uzorka.

Zaprećena kazna za ove prekršaje je dve godine zabrane takmičenja.

Na Šampionatu Srbije Ivan Tomić je osvojio peto, a Marko Ćurčić šesto mesto.

Povezana vest:  TRKA KROZ FRANCUSKU, Kolobnev pao na doping testu

– Posle obaveštenja ADAS preduzeli smo sve mere koje propisuju zakon i propisi BSS i suspendovali smo oba vozača – kaže predsednik BS Srbije Dragan Dostanić.- Obavešteni smo i da ih je i njihov klub Poregresiv iz Beograda takođe suspendovao. U propisanom roku održaće se i sednica Disciplinske komisije Biciklističkog saveza Srbije koja će razmotriti ovaj slučaj.

Dostanić ističe da ga je iznenadio ovaj prekršaj, jer se radi o iskusnim biciklistima koji, sa druge strane, nisu bili u krugu kandidata za medalje na Šampionatu Srbije:

Povezana vest:  Kasa 89. na ZLM trci u Holandiji

– Mnogi prekršaji anti doping pravila događaju se iz neznanja, a često i iz gluposti jer sportisti nisu upoznati šta smeju da uzimaju. Čini mi se da i u ovom slučaju nije postojala namera. Sigurno ćemo znati više posle sastanka disciplinske komisije kojoj će oba takmičara dostaviti i izjave. Slučaj možemo da posmatramo i iz drugog ugla, koji nije manje važan, a to je da su bacili mrlju na ceo naš sport. BSS dosledno sprovodi, a to se pokazalo i na ovom takmičenju, sve što zakon i propisi traže u zaštiti sportista i u borbi protiv korišćenja nedozvoljenih preparata u sportu.

Povezana vest:  Mladi biciklisti za vikend na “Dečijoj trci – Trofej Milan Panić – Dani Beograda

Ivan Tomić je 362. na svetskoj rang listi sa 63 boda. Ove godine bio je četvrti na Balkan kupu u Crnoj Travi. U karijeri ima bronzu u eliti sa Balkanskog prvenstva 2010. i bio je treći u Ligi Srbije 2009.

Marko Ćurčić je 477. na svetskoj rang listi sa 41 bodom. Bio je ove godine deseti na Srbija open trci na Staroj planini. Osvojio je šesto mesto i na Šampionatu Srbije 2009.

Disciplinska komisja BSS radiće u sastavu Nikola Živković (predsednik), Bojan Krstić i Dejan Tanasijević.