Jovan Rajkoivić sa Gaborom Kasom u trening kampu UCI u Eglu kraj Lozane!

Rajkovic i talentovani junior Djordje StevanovicMeđunarodna biciklistička unija (UCI) odobrila je, na molbu Bicklističkog svazea Srbije, dve stipendije mladim spskim biciklistima za boravak u Međunarodnom trening centru UCI u Eglu kraj Lozane! Uz Gabora Kasu (21 godina), reprezentativca subotičkog Spartaka, koji je dobio stipendiju od marta do oktobra (plaćeni troškovi boravka, ishrana i oprema, kao i odlazak na trke), drugi stipendista je mladi Nišlija Jovan Rajković (20 godina) koji će biti u Eglu od 1. marta do 30. aprila, takođe sa plaćenim svim troškovima. BS Srbije će platiti avio karte za ova dva mlada vozača!
– Kasa je prošle godine bio u centru i vozio je trke ka član međunarodne mešovite ekipe po Evropi ali i u Kanadi. Ostavio je odličan utisak i u toku SP u Mendrisiju prošle godine u razgovoru sa rukovodiocima centra čuli smo mnogo pohvala na njegov račun – kaže predsednik BS Sbrije Dragan Dostanić. – Zamolili smo da, ako može, ostane još jednu godinu, ali da omoguće boravak još jednom našem biciklisti. Izašpli su nam u susret, i to besplatno i sigurno je tome doprineo i Kasa svojim disciplinovanim odnosom prema obavezama i radu. Nadam se da će Rajkovićopravdati poverenje i otvoriti vrata nekim novim srpsksim biciklistima dogodine.
Mnoge nacionalne fedrecije šalju u trening centar UCI vozače i za to plaćaju oko 3.000 švajcarskih franaka mesečno. Iz posebenog programa, UCI stipendira određeni broj mladih biciklista i BSS se našao na listi nacionalnih federacija koje su dobile dva mesta za ovu sezonu. Ukoliko se Rajković pokaže, rezultatima, radim i disciplinom, praksa je da mu se boravak, o trošku UCI, produži za još nekoliko meseci.
Jovan Rajković je počeo kao takmičar na planinskom biciklu u Orlovcu iz Crne Trave ali je pravu afirmciju stekao u drumskom biciklzimu pod trenerskom pažnjom Miroljuba Krstića u niškom Železničaru MBN. U 2008. je bio šampion Srbije u kriterijmskoj trci za juniore, vicešampion na brdskom prvenstvu i u vožnji na hronometar.Bio je četvrti u drumskoj trci. Pobedio je u trci „Velika nagrada Niša“ i zauzeo peto mesto u Ligi Srbije. U 2009, kada je prešao u seniore, postao je šampion Srbije u brdskoj vožnji do 23 godine, vicešampion Srbije u drumskoj trci i kriterijumu i treći u eliti na brdskom Šampionatu Srbije. Bio je član ekipa Železničara MBN koja je osvojila prvo mesto u Biciklističkoj ligi Srbije.

Povezana vest:  Čubrić: Nadam se da će Mađarska uložiti u Dera koliko i Srbija