ivan_stevic_moskva 

Stević treći na Krilatsikome, težak pad Hasnovića!
 
Na sjajno treće mesto Ivana Stevića, srpskog biciklidte, olimpijskog kandidata partzana u trećoj etapi trke „Pet krugova oko Moskve“ (kategorija 2.2) na olimpijskoj stazi Krilatsko čime je sačuvao drugi dan za redom žutu majicu, senku je bacio težak pad olimpijskog kandidata iz kragujevačkog Radničkog Esada Hasanovića koji je pao na 200 metara pre cilja i teško povredio rame!
– U bolnici je i za sada ne znamo šta je tačno u pitanju dok se ne završi snimanje – kažće selektor Radiša Čubrić.- Velika šteta, u sjajnoj je formi i vozio je i u ovoj etapi veoma borbeno želeći da se probije u deset u generalnom plasmanu, ali bilo je u finišu dosta guranja, pogotovo vozača iz manjih ruskih ekipa, što  je i uslovilo težak pad grupe od šestorica biciklista.  I Stevića je to uznemrilio, on je na nišanu, svi paze na njega, ali takvi postupci neodgovornih vozača ozbiljno ugrožavaju bezbednost drugih takmičara. Umalo i njega da „navuku“ na ogradu ruski biciklisti koji nemaju priliku da voze jače trke, smatraju da im je ovo velika šansa i grizu kao ludi, nemaju respekta ni prema žutoj majci, niti boljim vozačima…
Pobednika treće etape  od 163,2 km je rešio sprint rupe od 46 biciklista i rasplet je bio najlošiji za Stevića, jer je pobedio drugi u generalnom  Igor Boev ruski profesionalac iz Itera Kaćuše  u vremenu 4:12,44 časova. Sa bonifikacijom se izjednačio sa Stevićem po vremenu, ali je srpski as sačuvao žutu majicu. Drugi je stigao Slovenac Luka Mezgec  a treći naš Stević. Na 24. mesto u vremenu pobednika etapu je završio Žolt Der. Gabor Kasa je 66, a Nikola Kozomara 67. sa 4,10 minuta slabijim vremenom.  Marko Stanković je bio 71. sa 10,29 minuta zaostatka, dok je Esad Hasanović zbog pada distanciran na 98. mesto ali je dobio vreme prve grupe.
– Taktički sve smo odradili kako treba u teškoj etapi u kojoj je 15 biciklista odustalo  – dodao je Čubrić.- Više od 100 km Stanković i Kozomara bili su sa vozačima Salkano tima na čelu i kontrolisali trku, a kada je došao finiš uz Stevića su bili svi, i Der i Kasa da pomognu kada treba…
U generalnom plasmanu Stević ima vreme 11:24,00 kao i drugoplasirani Boev. Treći je Nemac Dirk Miler sa osam sekundi zaostatka. Plasman ostalih srpskih biciklista: 16. Hasanović + 1,10, 29. Der + 6,40, 35. Kasa + 7,28, 62. Kozomara + 13,02, 74. Stanković + 22,31 minut itd.
Stević i dalje nosi ljubičastu majicu za najboljeg po bodovima, Boev je drugi sa poenom manje, treći je Mezgec.  U konkurenciji ekipa, Itera Kaćuša je preuzela prvo mesto, „Salkano tim“ je četvrti, a reprezentacija Srbije 13. u konkurenciji 25 selkcija.
Ovo je druga etapa na trci „Pet krugova oko Moskve“ u kojoj je Stević na postolju. Slavio je u prvoj, takođe na Krilatskome. Ukupno je osvojio na ovoj trci  do sada 18 poena: deset (osam i dva) za plasmane u etapama i osam za dva dana u žutoj majici (po četiri za svaki dan).
Stević je ove godine slavio u generalnom plasmanu na trci „Velika nagrada Sočija“ (osvjio 40 bodova), bio je i dva puta treći u etapama (četiri boda) i dobio je četiri boda za jedan dan u žutoj majici i na toj trci u istoj kategoriji 2.2 kao i „Pet krugova oko Moskve“ sa kupio je 48 poena.
Potom je osvojio treće mesto u trci „Velika nagrada Moskve“ kategrije 1.2 (16 poena) i sedmo mesto u „Kupu gradonačelnika“ i zaradio šest bodova, tako da mu je pre trke „Pet krugova oko Moskve“ bilans 78 poena!
Prošle godine, Ivan Stević je pobedio na „Kupu gradonačelnika“ i bio je drugi u generalnom plasmanu na „Pet krugova oko Moskve“, pobedivši i  u prvoj etapi ove trke.

 

Povezana vest:  Đurđić pobedio u Crnoj Travi