gila_spust
Jovan Zekavica 42. mladi vozač na „Tur of Gila“ u SAD

Srpski reprezentativac Jovan Zekavica koji je ove sezone član američke ekipe sa vozačima do 23 godine „BMC Hinkepi sportska oprema“, završio je trku „Tur of Gila“ u SAD iz UCI kalendara u kategoriji 2.2 na 42. mestu u bodovanju mladih biciklista i  na 99. poziciji u generalnom plasmanu.
Pre pete, poslednje,  etape, koja je bila najduža i najteža na trci od Silver Sitija do Pino Altosa od 170,1 km, Zekavica je bio 90. u ukupnom plasmanu, ali je  u završnoj etapi stigao na 106. mestu u konkurenciji 117 biciklista koliko ih je došlo na calj,  sa 32,54 minuta slabijim vremenom i pokvario poziciju. Pobedio je Loson Kradok (SAD, Bontražer Lajfstrong) u vremenu 4:27,32 časova u sprintu ispred suvozača iz ekipe Iana Bosvela (SAD). Treće mesto je osvojio Čad Bejer (SAD, Kompetitiv Sajklist) sa šest sekundi zaostatka i to mu je pomoglo da se  probije na drugo mesto u generalnom plasmanu gde je slavio Australijanac Rori Saterlend (Junajtid Heltker) u vremenu 13:38,12 časova. Bejer na drugom mestu imao je 15 sekundi zaostaka, dok je treći, ujedno i najbolji mladi vozač, Džo Dorrbovski (SAD, Bontražer Lajfstrong).
Jovan Zekavica je ponikao u čačanskom Borcu a prošle godine je iz Partizana otišao u SAD. Pobedio je ove sezone na dve trke u SAD u Rok Hilu i Klemsonu. Osvojio je i četvrto mesto u generalnom plasmanu u  etapnoj trci takođe iz nacionalnog kalendara.
Na „Tur of Gila“ koja se boduje za rang listu Amerika tura u kategoriji 2.2, 2005. Ivan Stević je osvojio drugo mesto u generalnom plasmanu i  dva puta je bio treći u etapama.

Povezana vest:  Đurđić maše sa Stražilova