lance-armstrong

Bivši menadžer Lensa Amstronga tvrdi da nije bilo dopinga
 
Bivši menadžer jednog od najuspešnijih biciklista svih vremena Lensa Amstronga (Lance), Johan Brujnel (Johan Bruyneel), negirao je danas optužbe da je snadbevao svoje vozače dopingom i ohrabrivao ih na korišćenje tih sredstava.
„Nikada nisam učestvovao u bilo kakvim doping aktivnostima i nevin sam po svim osnovama“, saopštio je Brujnel koji je trenutno menadžer Radiošek-Nisan-Trek tima.
U saopštenju objavljenom na svom sajtu i Tviteru, Brujnel navodi da su američki savezni tužioci dve godine vodili istragu o navodima da su Amstrong i njegove tadašnje kolege u ekipi Ju-Es Postal/Diskaveri čenel-Trek koristili doping sredstva.
„Nije u redu da ja, ili bilo ko drugi, idemo od suda do suda samo zato što se onima koji nas optužuju ne dopadaju odluke koje su donete I što pokušavaju da pronađu sud koji će doneti odluku kakvu oni žele“, izjavio je Brujnel.
On je dodao da će i dalje u potpunosti sarađivati u istrazi „iako nema dileme da će rezultat biti isti kao i u istragama vođenim prethodnih godina“.
Brujnel u svom saopštenju ne pominje direktno Lensa Amstronga.
Američka antidoping agencija (USADA) optužila je ove sedmice Lensa Amstronga, Brujnela i nekoliko ljudi iz njihovog okruženja da su umešani u doping aferu.
Brujnel je optužen da je snadbevao bicikliste dopingom, kao i da ih je ohrabrivao da ga koriste. Među supstancama koje se pominju su hormon eritopoetin (EPO), steroidi, drugi hormoni i transfuzije krvi.
USADA navodi da je više biciklista spremno da svedoči da im je Brujnel davao doping kako bi postizali bolje rezultate i da ih je ohrabrivao da koriste te supstance.
Agencija drži u tajnosti imena tih vozača. Do sada su Flojd Lendis (Floyd Landis) i Tajler Hamilton (Tyler), suvozači Lensa Amstronga u to vreme, jedini istupili javno i govorili o dopingu u ekipi Trek.
Ukoliko se optužbe pokažu tačnim, Brujnel će doživotno biti suspendovan iz sporta. Brujnel i Amstrong imaju rok do 22. juna da podnesu pismeni izveštaj kao odgovor na optužbe. Proces protiv Amstronga i Brujnela mogao bi da traje mesecima.
Lens Amstrong je sedmostruki uzastopni osvajač Trke kroz Francusku (Tour de France) i po tome je svetski rekorder. Poznat je i po tome što je uspeo da se vrati biciklizmu posle operacije raka testisa, i
to ponovo trijumfom na Turu.
Amstrong, koji danas ima 40 godina, više puta je poslednjih godina bio predmet istrage zbog korišćenja doping sredstava, ali je do sada uvek uspevao da se izvuče iako su čak i njegove klupske kolege tvrdile da su zajedno koristili nedozvoljena sredstva.
Američki biciklista uživa status sportske legende u SAD zbog svojih uspeha i više puta je proglašavan za sportistu godine, pa je zato novi sudski postupak izazvao veliku pažnju medija. Amstrong je do
sada uvek negirao da je tokom karijere koristio doping.

 

Povezana vest:  Hasanoviću titula u eliti, Stefanović osvojio dve medalje na Šampionatu Srbije u vožnji na hronometa